Search
Close this search box.
Broj pregleda

Jedan đak čuva školu od propadanja u Beloinju

Podeli sa prijateljima:

Beloinje nadomak Svrljga, verovali ili ne, ima samo jednog učenika u isturenom odeljenju O.Š. ‚‚Dobrila Stambolić” u seoskoj školi. Taj đačić čuva ovu školu od zatvaranja i propadanja. On je trenutno u drugom razredu i odlično sarađuje sa učiteljicom.

jedan djak cuva skolu

Ovo selo poznato je po prelepom geografskom položaju, gostoprimljivim ljudima, i ubraja se u red mladih, relativno mladih sela. Mnogi ljudi iz Beloinja nisu se iseljavali, niti kupovali kuće i stanove u Svrljigu, Knjaževcu ili Nišu, već odavde svakodnevno putuju na posao u tim mestima.

Pogled sa planine PLES
Pogled sa planine Pleš

Mnogi, mladi i stari, bave se poljoprivrednim poslovima. Uzgajaju stoku, a blizina planine ‚‚Pleš” im omogućava da se ovim poslom bave veoma profesionalno.

Vrh planine Pleš iznosi 1267 metara i smatra se jednom od najlepših planina u svrljiškoj opštini.

Ovo je jedno od retkih sela gde je stočni fond na zavidnom nivou i iz godine u godinu se uvećava.

U selu ima mladeža, neki od njih tek kreću stopama predškolaca, neki u školu putuju u Svrljig, a za sada, samo jedan đak je u isturenom odeljenju u Beloinju.

On je tih na časovima, lepo pamti i primeran je učenik. Učiteljica se ponosi njime i smatra da će biti još bolji čovek kad odraste.

Selo je živo, pogotovu preko leta, ima dosta mladih, ali oni uglavnom školuju se u Nišu ili Beogradu. Mnogi su otišli, ali su takođe mnogi i ostali da ovde žive i zasnivaju porodice, kaže M.J. za portal ‚‚Svrljiške novine”.

Skola u Beloinju

Inače, škola će se po svemu sudeći zatvoriti za tri godine, ukoliko neko iz sela ne odluči da svoje dete pošalje da nastavu pohađa u svom selu.

Da selo živi, a i škola, moraju se rađati deca. Malo smo poslednjih godina zatajili sa porastom nataliteta, ali ne trebamo klonuti duhom, već raditi na tome da selo zaživi, kaže R.D. iz sela Beloinja.

Bitno je istaći da se mladi koji su rođeni u Beloinju odlučuju da život nastave u selu, prvenstveno zbog blizine Svrljiga i Niša, ali i okolnih sela, te regionalnog puta R-243 prema Staroj planini i Babinom zubu koji može mnogo uticati u narednom periodu na razvoj turizma ovog, ali i mnogih drugih sela u svrljiškoj opštini.


(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Natalitet kao prioritet” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji porodice, povećanju nataliteta i predstavljanju opštine Svrljig i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano