Search
Close this search box.
Broj pregleda

Ribare – selo pred kojim je bolja budućnost

Podeli sa prijateljima:

U selu Ribaru, na samo pet kilometara od Svrljiga, rađaju se deca mnogo više nego prethodnih godina, a dokaz za to je evidentan broj dece u školskom i predškolskim klupama.

skola u Ribaru
Seoska škola u Ribaru, foto: Svrljiške novine, realizacija projekta: Natalitet kao prioritet

Prema rečima meštana, u ovom selu živi oko 150 žitelja, od kojih su čak 40 mladi, odnosno deca, što ovo selo čini perspektivnim i selom koje ima izglednu budućnost za dalji razvoj.

Seoska škola u Ribaru, foto: Svrljiške novine, realizacija projekta: Natalitet kao prioritet
Seoska škola u Ribaru, foto: Svrljiške novine, realizacija projekta: Natalitet kao prioritet

Škola koja je smeštena na samom ulazu u selo broji 7 učenika, a obrazovni deo programa pokriven je i predškolskom nastavom, dok je trenutno učenički fond časova obuhvaćen do četvrtog razreda.

Veći deo meštana bavi se poljoprivrednim poslovima, dok jedan deo putuje na posao u Svrljig i Niš.

Deca u ovom selu imaju na raspolaganju seosko igralište koje se nalazi preko puta škole, jedan koš, mobilijare, ljuljaške i klupe i male goliće koji su deo donacije jednog od žitelja Ribara.

Mnogi meštani za ovo selo kažu da je postalo deo Svrljiga, odnosno predgrađe grada, tako da i ne planiraju da svoje kuće u selu zamene za onim u gradu ili na periferiji.

Nama je Svrljig blizu, imamo lepo selo koje svi moramo da čuvamo. Deca se rađaju što je najbitnije, ali, to mora biti intenzivnije i učestalije, kaže I.L.

I u ovom selu, kao i mnogim drugim, zasnovano je nekoliko novih brakova u ovoj, ali i u poslednje dve-tri godine. Za taj čin meštani sela uzeli su od opštine prigodnu sumu novca – 150.000,00 dinara, što su veoma značajna sredstva za otpočinjanje kvalitetnijeg života na selu.

igraliste u ribaru
Igralište u Ribaru, foto: Svrljiške novine, realizacija projekta: Natalitet kao prioritet

Po rečima narodnog poslanika Milije Miletića, ova sredstva u narednoj godini biće udvostručena, ali će namena biti precizirana tek posle Nove godine.

Vest o tome obradovala je svrljiška sela, a za brak se spremaju mnogi bračni parovi.


(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Natalitet kao prioritet” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji porodice, povećanju nataliteta i predstavljanju opštine Svrljig i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano