Svrljiške novine

Broj pregleda

Veći broj dece – veće šanse za opstanak Svrljiga

Panorama Svrljiga, foto: M.M.

Kako bi se opština Svrljig razvijala i napredovala neophodno je da se iz godine u godinu broj ljudi, odnsno rođene dece ovde povećava.

Broj rođene dece direktno utiče na opstanak predškolske ustanove, školstva, zdravstva i ostalih institucionalnih jedinica koje čine jednu opštinu – opštinom.

Po poslednjem popisu stanovnika opština Svrljig je imala oko 14249 stanovnika, što predstavlja 0,20% od ukupnog broj stanonvika Srbije, odnosno 3,79% od ukupnog broja Nišavskog okruga.

U samom Svrljigu živi nešto više od 6500 stanovnika, dok ostatak Svrljižana živi i radi na seoskom području.

Inače, pad nataliteta osetan je na teritoriji cele zemlje, dok naša opština – posle takvog trenda, beleži porast novorođene dece nego proteklih godina.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, ministarka Slavica Đukić Dejanović je ukazala da je u 2014. godini bilo više prekida trudnoća nego rođene dece, a da Srbija svake godine izgubi “manji grad” od oko 40.000 stanovnika, koliko je manje rođenih nego umrlih.

(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Natalitet kao prioritet” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji porodice, povećanju nataliteta i predstavljanju opštine Svrljig i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *