Neizvesna budućnost školstva u Okruglici

Ukupan broj pregleda:

U selu Okruglica, nadomak Svrljiga, nastavu u 2016. godini pohađa svega dva đaka – dve devojčice drugog razreda, koje bukvalno održavaju školu kako se ne bi ugasila.

Skola Okruglica

Ovo selo broji svega stotinak stanovnika, dok u celom selu ima oko desetak dece.

Ucenici OKRUGLICA

Jedno je sigurno – da će Škola postojati još tri godine, jer je odeljenje do petog razreda.

Po rečima učiteljskog osobolja nakon završetka petogodišnjeg školovanja ova dva učenika biće napravljena pauza od godinu ili čak dve, dok deca koja su ranije rođena ne stasaju za polazak prvi razred.

Blizina sela Svrljigu i podsticaj koji mladi dobijaju od opštine prilikom ženidbe očuvali su selo, kažu meštani.

Takođe, rečeno nam je da se u ovom selu, kao i u drugim selima, mladi ljudi odlučuju, ali vrlo teško da stanu na ludi kamen, pa je samim tim sve manje brakova i dece na selu, a sve više neženja.

I žene se i ne. Mladi treba da sačuvaju selo, da tu žive i da čuvaju Srbiju. Opština pomaže koliko može, a na njima je da tu pomoć prihvate i ostanu na svojim ognjištima, kažu meštani Okruglice.


(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Natalitet kao prioritet” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji porodice, povećanju nataliteta i predstavljanju opštine Svrljig i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *