Svrljiške novine

MUZEJ
Broj pregleda

Stigli novoobrađeni i konzervirani pronađeni predmeti

Završena konzervacijsko restauracijska obrada gvozdenih predmeta iz arheološke i etnološke zbirke, Zavičajne muzejske zbirke u sastavu Centru za turizam, kulturu i sport u Svrljigu.

KC SVRLJIG

Sa osnivanjem Zavičajne zbirke u Svrljigu ustanovljena je delatnost koja se stara o spomeničkom nasleđu na teritoriji opštine, brine o očuvanju ukupnog – pokretnog, nepokretnog i duhovnog kulturnog nasleđa i njegovog okruženja. Do sada je u fundusu Zbirke poklonima, otkupom i kao rezultat sondažnih rekognosciranja i iskopavanja, evidentirano i obrađeno preko 2500 predmeta iz oblasti arheologije, etnologije i istorije.

Da bi arheološki materijal Zavičajne muzejske zbirke dobio adekvatan tretman, i mogućnosti daljeg korišćenja u naučne, obrazovne i muzejske svrhe, pokrenut je pre četiri godine projekat o fizičkoj zaštiti muzejskih predmeta, i sklopljen je Ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji sa Zavičajnim muzejem u Knjaževcu o konzervacijsko restauracijskoj obradi odabranih muzealija.

Kao rezultat ove saradnje, Centar za turizam, kulturu i sport sa svojom Zavičajnom muzejskom zbirkom je do sada konzervirao većinu izloženog materijala iz svoje arheološke, numizmatičke i etnološke zbirke. U 2015. godini je zaštićeno 50 novih gvozdenih predmeta.

Novoobrađene i konzervirane predmete su predstavnici Narodnog muzeja iz Knjaževca, direktor Milena Milošević Micić i konzervatori Tomislav Živković i Vladana Đorđević doneli tokom posete Centru, i oni će uskoro biti izloženi u vitrinama i prikazani javnosti.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *