TRADICIONALNO
Broj pregleda

Badnje veče u Svrljigu

U svim svrljiškim hramovima 6. januara je organizovana proslava Badnje večeri prazničnim službama bdenija, a zatim tradicionalnim loženjem Badnjaka, kojim se najavljuje Božić – praznik rođenja Isusa Hrista.

LITIJE

Svrljižani su u seču badnjaka krenuli masovnije nego ikada, što ukazuje da se u velikoj meri vraćaju veri. Po božićno drvo – badnjak, koje neki nazivaju i veseljak, ranom zorom krenula je i grupa parohijana predvođena lokalnim sveštenikom Strahinjom Erakovićem, predsednikom opštine Milijom Miletićem i predsednikom crkvene opštine Dejanom Jovanovićem.

kolo

Ove godine Badnje veče u Svrljigu obeleženo je svečanije nego ranijih godina. Litija praćena trubačima krenula je od zgrade opštine u 14,30 časova, ka crkvi Svetog Cara Konstantina i carice Jelene. Okupljeni Svrljižani, koji su čekali u centru, priključili su se povorci i uz tradicionalni melos svrljiškog kraja odigrali narodno kolo a onda nastavili put crkve. 

cesnica

Mnogobrojne Svrljižane i ostale goste pozdravio je sveštenik Strahinja Eraković.

Ispred-Crkve

Nadam se da ćemo se iz godine u godinu okupljati u što većem broju – istakao je Eraković.

Predsednik opštine govorio је o značaju praznovanja i verovanja u pravoslavlje, narodne običaje i poštovanje istih. On je svojim sugrađanima poželeo pre svega dobro zdravlje, puno sreće i berićeta u kući i na polju.

ANita

U toku večeri predstavljen je nastup KUD ”Svrljig” u koreografiji Duška Živanovića, a proslava Badnje večeri nastavljena je uz lomljene česnice, molitvu, podelu paketića najmlađima, paljenje badnjaka, kuvano vino i rakiju.

BADNJAK

Inače, sedmogodišnja Svrljižanka Anita Videnović bila je srećnih ruku pronašavši srebrni krstić u česnici.

Osvećenje i paljenje badnjaka održano je u Niševcu, Beloinju i u Drajincu.

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Komentar

Your email address will not be published.