Srećna slava

SREĆNA SLAVA: Danas su Sveti Vrači

Broj pregleda

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Sveti Vrači, foto: Svrljiške novine, arhiva
Sveti Vrači, foto: Svrljiške novine, arhiva

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“ pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

„Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć“, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma „ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

Svetitelji su ipak sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovekovnoj odeći, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Pročitajte i

Miletić Milija, narodni poslanik, foto: A.P.

Narodni poslanik uputio slavsku čestitku

Povodom slave Sv. Vrači narodni poslanik Milija Miletić svim građanima Svrljiga i Srbije uputio je slavsku čestitku. Svima koji danas slave Sv. Vrači čestitam slavu

Crkva Svrljig, Velika Gospojina, foto: M.M.

Danas su Sveti Vrači Kozma i Damjan

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Praznik svetih

U Domu zdravlja obeležena slava Sv. Vrači

Zaposleni u svrljiškom Domu zdravlja “Dr Ljubinko Đorđević“ obeležili su praznik lekara, slavu Sveti Vrači. Domaćin ovogodišnje slave bio je dr Dejan Antić, koji je

2 Komentar

  • Zelim da cestitam slavu prijateljima koji slave danasnji dan,ali zbog situacuje zbog korone,nije preporucljivo da se okupljamo.Nazdravicu im i pozeleti puno zdravlja i srece uz casu odlicne bistre i hladne nobel vode.

    • Hvala Daro na cestitki i mi tebi nazdravljamo uz casicu vinjacica i hladne vode iz naseg nobel aparata za preciscavanje vode.

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *