Search
Close this search box.
Pratio Josipa Broza Tita
Broj pregleda

Svrljižanin legendarni fotoreporter

Podeli sa prijateljima:

Retrospektivna izložba legendarnog fotoreportera Tanjuga, Svrljižanina, Živorada Žike Vučića održana je 19. marta u Galeriji “O3one”.

Zika Vucic na otvaranju svoje izlozbe

 

Vučić je pratio tadašnjeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita 27 godina i ostao je upamćen kao fotoreporter koji je bio akreditovan u njegovom Kabinetu. Međutim, on je svojim objektivom beležio i društvene, socijalne, kulturne, sportske događaje…

Na postavci pod nazivom “Živorad Vučić – svedok vremena” biće predstavljen samo mali deo onoga što je on zabeležio oštrim okom i svojim objektivom. Pored čuvene Sofije Loren, na fotografijama Tanjugovog fotoreportera nalaze se Karlo Ponte, Mira Sanjina, Mira Stupica, Fidel Kastro, Josip Broz Tito, Jovanka Broz, Luj Armstrong, Če Gevara, Leonid Brežnjev i drugi. Na izložbi će biti prikazan i Vučićev portret Tita, koji se nakon smrti Josipa Broza našao u svim novinama, autobusima, fotografija koju su građani tadašnje SFRJ nosili u rukama, kačili u radnjama oplakujući smrt predsednika.

Živorad Žika Vučić

Živorad Žika Vučić odrastao je u selu Periš kod Svrljiga u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Tu gde je rođen 19. marta 1922. godine završio je i osnovnu školu, niže razrede, a zatim u Nišu uči fotografiju u studiju Jove Ilića i završava dve godine Trgovačke škole. U Nišu polaže ispit za pomoćnika fotografije 1937. godine, a zatim odlazi u Zaječar u studio “Foto Era”. U tom gradu ostaje dve godine, a potom prelazi u Kragujevac u studio “Foto Ana”, gde je stekao zvanje majstora fotografije.
Ostao je tamo do kraja rata, do 20. maja 1945, a onda se vraća u Niš, ovog puta u studio “Foto Simić”. Godinu dana kasnije, pa još naredne tri godine, proveo je služeći vojni rok u specijalnoj jedinici Korpusa Narodnog oslobođenja Jugoslavije (KNOJ). Odatle 1949. godine stiže u Tanjug…

323758_zika-vucic-1_ff
Jedna od Živoradovih fotografija

Vučić, koji se fotografijom bavi 75 godina, je svedok jedne epohe, vremena, kojeg se neki građani danas sećaju sa nostalgijom, kada su se ljudi više smejali i manje svađali. Uvek elegantan, u odelu, sa kravatom, Vučić je tokom svog radnog veka, obišao 62 zemlje sveta, kao i SFRJ od Vardara do Trigava beležeći najvažnije događaje koje je Tanjug prosleđivao svim listovima širom zemlje.

Zahvaljujući njemu danas smo u mogućnosti da sagledamo delić istorije, da oživimo događaje koji su obeležili drugu polovinu 20. veka. Vučić je počeo da radi u Tanjugu davne 1949. godine, kada su se fotografije ručno razvijale u tadašnjoj Jugoslovenskoj foto agenciji (Jugofoto) u Beogradu i kada su ih slali poštom u mesta van prestonice.

I danas, u desetoj deceniji života, za njega fotografija znači više od pisane reči, jer, kako kaže, tekst je moguće izmeniti, a fotografiju tada kad je počinjao, a i decenijama kasnije nije – fotografija ostaje trajno. Ona je svedok vremena, čemu je i posvećena izložba fotografija Žike Vučića, a na kojima je sve što je u svom radnom i umetničkom veku činio i zabeležio, želeći da sačuva sačuva vreme, ljude, posebne trenutke, događaje…

Arhiva Tanjuga – jedna od najbogatijih u Evropi

Danas, foto arhiva Novinske agencije Tanjug sadrži oko tri i po miliona negativa i jedna je od najbogatijih arhiva agencijske fotografije u Evropi. Tanjug je baštinio i arhive svojih prethodnika: novinske agencije Avala, koja je postojala između dva svetska rata i Pres-biroa, od pre Prvog svetskog rata, tako da arhiva ima i fotografije iz 1912. godine.

Izvor: Blic

Izrada web sajtova

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svrljiske novine predstavljaju

Pravoslavni crkveni kalendar

Ministar

Đerlek obišao ulicu Petra Miloševića u kojoj je rekonstruisana vodovodna mreža

Završeni radovi

Ministar Edin Đerlek danas u poseti Svrljigu povodom rekonstrukcije vodovodne mreže

Radno

Uređenje kanala i propusta prema Drajincu

Ogroman skup podrške

Ogroman skup podrške Ujedinjenoj seljačkoj stranci povodom 24 godine od osnivanja

Politika

Veliki skup Ujedinjene seljačke stranke u Narodnom pozorištu

PU ,,Poletarac'' Svrljig
Ekstra testera komerc

Povezano