Svrljiške novine

Prednost domaćem
Broj pregleda

Predavanje o poljoprivredi

Podeli sa prijateljima:

Predavanje o poljoprivredi, inicirano od strane predsednika opštine Svrljig Milije Miletića, održano je 29.decembra 2012.godine u prostorijama Nišavskog upravnog okruga.

svrljig-malesevic

Imamo izuzetno kavlitetne sorte semena i rase goveda, koje se priznaju i plasiraju na inostranom tržištu i ne smemo podleći uvozičkom lobiju koji nam nudi drugoirazredni kvalitet u odnosu na ono što mi imamo, čulo se na predavanju  o poljoprivredi. Predavanje o poljoprivredi organizovano je na iniciajtivu predsednika opštine Svrljig, Milije Miletića, domaćin savetovanja bio je načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković a glavni promoter, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom  Sadu, profesor Miroslav Malešević.

Skupu su prisustvovali stručnjaci iz oblasti poljoprivrede,agronomi i predstavnici Saveta za poljoprivredu tri okruga kao i poljoprivredni proizvodjači iz niškog  i nekoliko okonih regiona.

Država je prepoznala našu šansu i nužnost u razvoju poljoprivrede i na lokalnim samoupravama je da to proprate, u obimu svojih mogučnosti. Konkretno, mi smo i lane iz budžeta opštine izdvojili deset odsto za razvoj poljoprivrede preko Fonda za poljoprivredu, u vidu subvencija našim žiteljima na selu. Za narednu godinu zaplanirali smo 7,5 odsto sredstava iz budžeta kao pomoć poljoprivrednicima, ali smo istovremeno odvojili i šest odsto budžetskih sredstava za pomoć mesnim zajednicama što će biti indirektno ulaganje. Predhodna ulaganja dala su dobre rezulate prepoznatljive u povećanju stočnog fonda gde smo pribegli subvencionisanju grla domaćih sorti. Nećemo vapiti za holandskim ili danskim kravama ako izuzetne rezltate dobijamo umnožavanjem sospstvenog stočnog fonda. Slično je u ratarstvu gde naši instituti, prvenstveno Institut u Novom Sadu, imaju izvrsne sorte semena koje daju najbolje prihode na našem podneblju. Iskustvo nas je naučilo da brzo prepoznamo namere uvozničkog lobija koji nam pod maskom kvaliteta plasira često robu slabijeg kvaliteta dok se naša semena izvoze i prodaju u zemljama širom Evrope. Naravno očekujemo i pomoć države ali ćemo se pre svega zalagati da se zadrži postojeća raspodela pomoći poljoprivrednicima preko loklanih samouprava uvereni da mi najbolje znamo šta nam i kolekto treba na terenu dok bi centraloziovana raspodela bila sa dosta manjkavosti i sigurno dala slabije efekte, reako je na savetovanju predsednik Miletić.

Profesor Malešević, u svom izlaganju je istakao da su domaće sorte semena veoma kunkurentne uvoznim, da se prodaju na svetskom tržištu ali da uvoznički lobi a često i sivo tržište, vrše stalni pritisak na poljoprivrednike. S druge strane novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo omogućava  poljoprivrednicima, uz kvalitetna semena, saradnju u tehnologiji gajenja, zaštiti bilja i ispitivanju zemljišta, praktično kompletnu brigu od setve do žetve.

111111

Načelnik Cvetković je na predavanju istakao da se veća pažnja, uz proizvodnju treba posvetiti skladištenju roda i naglasio zainteresovanost države za veća ulaganja i unapredjenje poljoprivrede. Na predavanju je govorila i Gordana Jovanović ispred Saveta za poljoprivredu a bilo je i diskutanata iz redova poljoprivrednih proizvođača koji su, iz isksustva, potvrdili prednost domačih sorti.

 

NAJNOVIJE NA PORTALU

Pomoć Vojske Srbije

SVRLJIG: Stigla vojna vozila visoke prohodnosti za prevoz interventnih ekipa EPS-a

Politika

USS KONVENCIJA: Miletić uputio kritike zbog nedostatka struje u selima

Šestonedeljni

Danas počeo Božićni post

Politika

Predsednica Srpske stranke Zavetnici posetila Svrljig

Dan drugi!

Veliki broj svrljiških sela i dalje bez struje!

Politika

Vladimir Đukanović u poseti Svrljigu (VIDEO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Politika

USS KONVENCIJA: Miletić uputio kritike zbog nedostatka struje u selima

Sremska Kamenica

Susret ministra Gašića i poslanika Miletića na svečanoj promociji policijskih pripravnika

Na pomolu lokalni izbori?

MILETIĆ POZVAO PREDSEDNIKA OPŠTINE SVRLJIG DA PODNESE OSTAVKU UZ PORUKU: VREME JE DA SE NAROD PITA!

USS

Forum mladih Ujedinjene seljačke stranke okupio veliki broj mladih Svrljižana

Obratio se i Miletić

U selima Stare planine uginulo šest krava od zarazne bolesti

FOTO+VIDEO

MILETIĆ NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE POKRETA „MERI“: Hitna pomoć je potrebna malim opštinama!

Potrebno je!

MILETIĆ: Da svaka predškolska i školska ustanova ima logopeda! (VIDEO)

Reči sa sednice

Miletić na sednici SO Svrljig citirao delove iz autorskog teksta Nikole Jovanovića, EVO I ZAŠTO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *