Search
Close this search box.
Vremeplov
Broj pregleda

Štafeta mladosti 1962.godine

Podeli sa prijateljima:

Tačno pre pedeset godina u centru Svrljiga, kod starog hotela, dočekana je Titova štafeta, odnosno Štafeta mladosti. Pozdravni tekst drugu Titu u ime svih Svrljižana tada je pročitao predsednik omladine, Hranislav Radojković.

stafeta mladosti 1962
S leva na desno stoje: Tankosava Jović – učiteljica, Laza Puletić – tadašnji omladinac, tekst pozdrava drugu Titu u ime Svrljižana čita Radojković Hranislav, Petrović Siniša –  prisustvuje ime svrljiških vatrogasac, štafetu drži Obrenko Milivojević , dalje stoje, Milica Obradović, Milenko Petrović – Šoče, Boža Todorović – Poštar, Mirjana iz sela Plužina, Miletić predstavnik policije i Moma Anđelković – Piljar.

Te davne 1962.godine, Titovu štafetu dočekali su opštinski čelnici, prosvetari, vatrogasci, policajci, trgovci, sportisti, omladinci jednom rečju svi Svrljižani. Uz prisustvo velikog broja žitela opštine Svrljig, u znak dočeka čuvene štafete održan je bogat kulturno umetnički program. Centralni događaj je održan kod starog hotela, u strogom centru grada Iste godine 25.maja štafetu, Josipu Brozu, uručila je  studentkinja iz Sarajeva, Fuada Midžić.

Stariji Svrljižani rado se prisećaju Dana mladosti, jer je kako kažu, ta manifestacija je za njih simbol nekog prošlog vremena u kome se mnogo bolje i bezbrižnije živelo.

Centralna proslava održavana je na stadionu JNA u Beogradu, gde je Titu bila uručivana štafeta sa žejama za dug život i dobro zdravlje. Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine na inicijativu omladine Kragujevca kao ”Titova štafeta”. U prvoj štafeti učestvovalo je 12.500 omladinaca koji su pretrčavši trasu dugu 9.000 kilometara, Titu predali devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15.000 potpisa omladine Šumadije. Prve štafete predate su mu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956, Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

Stafeta Svrljig 62.

Istorija:

Na inicijativu Josipa Broza, Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije 1957. doneo je odluku da se 25. maj proslavlja kao ‚‚Dan mladosti‚‚. Tako Titov rođendan postaje praznik omladine, a Titova štafeta Štafeta mladosti. Prva štafeta mladosti pošla je 5. maja 1957. godine iz Kumrovca, rodnog mesta Josipa Broza.

Ritual nošenja štafete osmišljen je pre šezdeset godina i trajao je pune 42 godine, odnosno od 1945-1987. Štafetne palice, kao materijalni trag ove manifestacije, čuvaju se u Muzeju istorije Jugoslavije. Zbirka štafeta kojih ima preko 20.000 bila je osnovna karakteristika Muzeja «25. maj» i njegovo obilježje, jer su zauzimale ceo zid jedne od muzejskih prostorija.  Odluka Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije da se 25. maja 1945. svečano proslavi rođendan Josipa Broza Tita, bila je povod za prvu u nizu ovakvih manifestacija. Na predlog omladine Kragujevca, Odeljenje za sport i fiskulturu organizovalo je masovna omladinska štafetna trčanja, širom Jugoslavije, sa idejom da mladi trčeći Predsedniku nose lepo izrađene palice i u njima rođendanske čestitke, sa željama za dug život i dobro zdravlje. Manifestacija koja je trajala skoro pola veka, ima tri karakteristična perioda: I Period «Titova štafeta», 1945 – 1956. II Period «Štafeta mladosti», 1957 – 1980. III Period «I poslije Tita – Tito», 1981-1987.

 Vremeplov

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano