Istorija
Broj pregleda

VREMEPLOV: Dušana Trivunca ubili na prevaru, a njegovo telo okačili da visi u centru Svrljiga…

Duša Trivunac Dragoš rođen je u učiteljskoj porodici 5. februara 1913. godine u Bajevcu, Tamnavski srez. Učiteljsku školu završio je 1935. u Aleksincu, gde je uživao glas jednog od naprednijih đaka. 

Foto: Michal Jarmoluk, pixabay.com
Foto: Michal Jarmoluk, pixabay.com

Radio je u selu Đelekare u Gnjiljanskom srezu, a zatim u Kruševici i Toplici.

Po odsluženju vojnog roka postavljen je za učitelja u selu Tijovcu kod Svrljiga, gde je razvio živ politički rad.

Osnovao je knjižnicu i čitaonicu, nabavljačko-potrošačku zadrugu i doneo u selo prve poljoprivredne sprave. Bio je veoma aktivan i u radu učiteljskog udružeja. Uživao je veliki ugled među mladim naprednim prosvetnim radnicima i osvojio je simpatije naroda svrljiškog kraja.

Odmah posle okupacije, zajedno sa doktorom Milenkom Hadžićem radio je na pripremanju ustanka. Prikupljao je oružje, formirao mesne partizanske desetine i pripremao narod za borbu. Kao prekaljeni politički radnik i proverei komunista postao je prvi komandir Svrljiškog partizanskog odreda i član Sreskog komiteta Partije. Posle borbe kod Krente dobio je zadatak da rukovodi pozadinskim političkim radom.

Pošto su znali kakav ugled uživa u narodu, neprijatelji su pronašli izdajnike koji su u noći između 13. i 14. maja, na prevaru ubili učitelja Dušana Trivunca. Zatim su njegovo mrtvo telo dovukli u Svrljig, obesili ga i silom doterali seljake da ga vide i uvere se u učiteljevu smrt. Ali narod nije zaboravio svog učitelja. U školi u Tijovcu podignut mu je spomenik, a njegovo ime nosila je osmogodišnja škoa u Izvoru i danas Srednja stručna škola u Svrljigu.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

2 Komentara

  • NEKA DODJU OPSTINSKI FUNKCIONERI DA VIDE SPOMENIK, KAO I SEOSKE PUTEVE NEPOPRAVLJENE UNAZAD 50 GODINA

  • ponavljam isti komentar od 19.11.2020.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *