Search
Close this search box.
Vremeplov
Broj pregleda

Srećkova ulica dobila ime po Dušanu Taskoviću

Podeli sa prijateljima:

Ulica Srećkova u Svrljigu dobila je ime po Dušanu Taskoviću zvanom Srećko, partizanu iz Drakove Kutine koji se doselio u Svrljig. 

Foto ilustracija, preuzeto sa sajta pixabay.com
Foto ilustracija, preuzeto sa sajta pixabay.com

Dušan Tasković Srećko rođen je 24. decembra 1915. godine u Draškovoj Kutini. Učiteljsku školu učio je u Aleksincu, a studirao na filozofskom fakultetu u Skoplju.

Još kao omladinac upoznao se sa naprednim pokretom i razvijao se pod uticajem Komunističke partije. Po tome je bio poznat u školi, aniška partijska organizacija posvetila mu je takođe pažnju.

Kada je, po okupaciji zemlje, niška specijalna policija započela raciju na komuniste, Dušan je zajedno sa mlađim bratom, đakom trgovačke akademije Videnom – Mrgudom, došao u Svrljig i pristupio organizovanju partizanskog odreda.

Bio je neumoran i vrlo brzo stekao ogromno poverenje naroda čitavog kraja. Kao politički radnik prokrstio je sva sela i stvorio mnogobrojne veze i uporišta. Posle propasti Svrljiškog partizanskog odreda, u kome je uleteo 1942. godine od izdajničke ruke pao i njegov brat, Viden – Mrgud, zamenik političkog komesara.

Dušan je okupio malu grupu preostalih drugova i sa još većim žarom nastavio radn na objašnjavanju ciljeva Narodnooslobodilačke borbe.

Kao član Okružnog komiteta Komunističke partije, uspešno je izvršavao najteže partijske zadatke u niškom i pirotskom kraju, u Zaplanju i Zaglavku, gde je 1944. godine ponovo počeo da se rasplamsava ustanak.

Ali Dušan nije sačkeao dane slobode.

Neprijatelji su ga opkolili 12. aprila 1944. godine u jednoj pojati kod Kamenice. Pošto su svi njegovi pokušaji da se probije propali, Dušan se nije dao živ neprijatelju u ruke…

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano