Search
Close this search box.
Nove vesti
Broj pregleda

Nova uredba za povećanje broja energetski ugroženih kupaca

Podeli sa prijateljima:

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Zoran Ilić izjavio je da je pripremljena nova uredba o energetski ugroženom kupcu, koju će Vlada doneti krajem prvog ili tokom drugog kvartala ove godine.

Ilustracija, prekidač, foto: Svrljiške novine
Ilustracija, prekidač, foto: Svrljiške novine

Ilić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), objasnio da se tom uredbom planira povećanje broja energetski ugroženih kupaca kroz unapređenje kriterijuma, tako da će umesto sadašnjih 70.000 ubuduće ovakve povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava, i na taj način snizi račune za električnu i toplotnu energiju ili za gas.

Ministarstvo rudarstva i energetike je zajedno sa Svetskom bankom uradilo analizu koja je pokazala da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca, naveo je on i dodao da nova uredba proširuje to pravo na korišćenje toplotne energije.

Prema njegovim rečima, svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca.

Uveli smo i novi osnov, zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate člana domaćinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priključen na aparate i neophodna mu je električna energija za održavanje u životu, takvo domaćinstvo, bez obzira na materijalni status, EPS neće isključiti sa sistema, podvukao je Ilić.

On je precizirao da je predlogom uredbe definisana granica prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca – za domaćinstva sa jednim članom iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara.

Takođe, kako je dodao, za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara.

Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju, podvukao je pomoćnik ministarke.

Ilić je napomenuo da je Ministarstvo usvajanjem novih zakona građanima omogućilo da ostvare uštede u potrošnji energije dodelom subvencija za zamenu stolarije, izolacije i krovova, ali i postavljanjem solarnih panela koji će im omogućiti autonomnu proizvodnju električne i toplotne energije.

NAJNOVIJE NA PORTALU

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

Odlično!!!

Srednja škola u Svrljigu dobija novi smer, ovo je ODLIČNA VEST!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Stupa na snagu 17. decembra 2022. godine