Projekat 2021
Broj pregleda

Pored Drajinca i Prekonoge, veliki broj mladih živi i u Ribaru

Ribare, selo koje se nalazi na samo pet kilometara od Svrljiga, ne vapi za mladima, jer iz njega mladi ne odlaze, pojedini se čak i vraćaju i počinju svoj novi život ovde.

Prelepa i plodna polja, čist vazduh, gostoprimljivi domaćini i dobri ljudi, samo su neke od odlika meštana ovog prelepog sela.

ribare put
Ribare put, foto: M.M.

Prema rečima meštana, u ovom selu živi oko 150 žitelja, od kojih su čak 40 mladi, odnosno deca, što ovo selo čini perspektivnim i selom koje ima izglednu budućnost za dalji razvoj.

Škola koja je smeštena na samom ulazu u selo broji 7 učenika, a obrazovni deo programa pokriven je i predškolskom nastavom, dok je trenutno učenički fond časova obuhvaćen do četvrtog razreda.

Veći deo meštana bavi se poljoprivrednim poslovima, dok jedan deo putuje na posao u Svrljig i Niš.

Deca u ovom selu imaju na raspolaganju seosko igralište koje se nalazi preko puta škole, jedan koš, mobilijare, ljuljaške i klupe i male goliće koji su deo donacije jednog od žitelja Ribara.

Mnogi meštani za ovo selo kažu da je postalo deo Svrljiga, odnosno predgrađe grada, tako da i ne planiraju da svoje kuće u selu zamene za onim u gradu ili na periferiji.

I u ovom selu, kao i mnogim drugim, zasnovano je nekoliko novih brakova u ovoj, ali i u poslednje dve-tri godine. Za taj čin meštani sela uzeli su od opštine prigodnu sumu novca od opštinskih subvencija za novoformirane bračne zajednice, što su veoma značajna sredstva za otpočinjanje kvalitetnijeg života na selu.

COA SvrljigOvaj tekst deo je projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig u prvoj polovini 2021. godine.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *