Search
Close this search box.
Projekat 2021
Broj pregleda

Lokalna samouprava i razvoj školstva na selu

Podeli sa prijateljima:

Lokalna samouprava čini velike napore da deca iz seoskih područja žive približno isto kao i deca koja su nastanjena u gradu.

Foto: A.I.
Foto: A.I.

Cilj je da uslove života izjednačimo, kaže narodni poslanik Milija Miletić za naš portal i projekat koji realizujemo u prvom kvartalu 2021. godine.

Na seoskom području sve je manje dece, manje ih je i u Svrljigu, ali je osetno više u selima. Po rečima nadležnih iz socijalnih ustanova, taj trend će se uskoro promeniti, jer će za koju godinu u školu krenuti deca koja su rođena za vreme subvencionisanja i socijalnih davanja za novorođenu decu, za nove brakove i sl.

U protekloj i ovoj godini svega pedesetak dece upiše prvi razred, nekada je u školama u Svrljigu bilo i po 5 ili 6 odeljenja, danas jedva se formiraju dva cela. Samim tim i broj dece u selima je u opadanju, oni koji završe školu nastavljaju školovanje u većim centrima i napuštaju svoja mesta, što se dešava i u drugim sredinama, ali u svrljiškoj je primetno zbog broja stanovnika koji će po narednom popisu iznositi negde oko 12.000 ljudi na teritoriji cele opštine.

Međutim, vedrija vest je da će od sledeće godine, 2022.godine, pa na dalje prvi razred upisivati veći broj dece nego lane, što ohrabruje i prosvetare, ali i građane Svrljiga i druge.

Podsećamo vas da je Opština Svrljig preduzela mnoge mere kako bi se sprečio negativan trend malog broja novorođene dece, pa je isplaćivano roditeljima za svako novorođeno dete jednokratno i do godinu dana starosti deteta. Davanja su bila usmerena i na sklapanje brakova, te za zaposlenje jednog od bračnog partnera, stim što su novčana sredstva bila znatno veća za ljude koji žive na selu.

COA SvrljigOvaj tekst deo je projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig u prvoj polovini 2021. godine. 

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano