Projekat 2021

Kako da zaštitite dete od internet predatora?

Broj pregleda

Imajte na umu da deca koja se upoznaju i komuniciraju sa nepoznatim osobama putem interneta mogu postati laka meta za internet predatore!

Ilustracija, pixabay
Ilustracija, pixabay

Da biste zaštitili dete od zlonamernih kontakata pridržavajte se propisanih uzrasnih ograničenja koja se odnose na korišćenje različitih servisa na internetu. Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti propisuje nova, stroža pravila o uzrasnim ograničenjima, zaštiti dece i pribavljanju roditeljske saglasnosti za korišćenje ovih servisa od strane dece.

S obzirom na to da je u većem broju istraživanja (kako domaćih, tako i međunarodnih) potvrđen nalaz da deca poseduju profile na društvenim mrežama mnogo pre propisanog uzrasta, veoma je važno skrenuti pažnju detetu da:

  • lične informacije deli na internetu samo sa bliskim osobama (baš kao i u svakodnevnom životu izvan interneta)
  • uvek proveri sa kim komunicira putem interneta (da li osoba ima aktivan profil, koliko ima prijatelja, kakve fotografije postavlja, da li se te fotografije nalaze na drugim veb-sajtovima, da li postoje zajednički prijatelji…)
  • prekine komunikaciju uvek kada se oseti neprijatno ili uplašeno, blokira osobu
  • sačuva poruke ili slike koje mogu poslužiti kao dokaz
  • nikada ne pristaje da primi poklone od nepoznatih osoba
  • ne odgovara na nasilne, preteće ili bilo kakve druge sumnjive poruke i pozive
  • podeli negativno iskustvo sa drugima, da se ne stidi ili plaši, već da uvek potraži pomoć od odrasle osobe od poverenja, u porodici ili vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Publikacija “Kako da pobediš predatora na internetu u samo 10 koraka” namenjena je deci koja žele da nauče kako da se zaštite od predatora na internetu.

COA SvrljigOvaj tekst deo je projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig u prvoj polovini 2021. godine.

Pročitajte i

Foto ilustracija, pixabay

Kako da sačuvamo decu od interneta?

Internet je sa vremenom postao veoma moćno komunikativno oružje koje nam omogućava da uspostavljamo i održavamo kontakte sa osobama iz čitavog sveta.  Najveća zloupotreba na

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *