Search
Close this search box.
Projekat 2021
Broj pregleda

Kako da sačuvamo decu od interneta?

Podeli sa prijateljima:

Internet je sa vremenom postao veoma moćno komunikativno oružje koje nam omogućava da uspostavljamo i održavamo kontakte sa osobama iz čitavog sveta. 

Foto ilustracija, pixabay
Foto ilustracija, pixabay

Najveća zloupotreba na internetu se vrši zbog toga što pojedini sagovornici tokom komunikacije ostaju anonimni, bar na neko vreme, što im olakšava zloupotrebu komunikacije na netu.

Roditelji u Svrljigu, ali i u drugim manjim mestima, gotovo da se nisu susretali sa tribinama, predavanjima i sl. na ovu temu, pa je u tome i problem veći.

Kada je reč o deci, prvi koraci u digitalnom svetu prave se isključivo u prisustvu i uz aktivnu podršku odrasle osobe koja poseduje odgovarajuće digitalne veštine. Deca predškolskog uzrasta, po preporukama stručnjaka, ne bi trebalo samostalno da koriste digitalne uređaje i internet, niti da ih upotrebljavaju za komunikaciju (osim u prisustvu odraslih).

Međutim, zastrašivanje i zabrana digitalnih uređaja deci nije odgovarajuća mera koju bi roditelji trebali primeniti u vaspitanju, ističu stručnjaci.  Onemogućavanjem pristupa, uskraćujete deci mogućnost da steknu važne digitalne veštine. Međutim, to ne znači da deci treba omogućiti samostalno korišćenje digitalnih uređaja pre nego što nauče samostalno da se kreću, sede na noši, čitaju, pišu…

To što dete zna da čita i kuca na tastaturi ili što je u stanju da samostalno otključa digitalni uređaj, pronađe (putem pokušaja i pogrešaka) ranije odgledani video, ne znači da će umeti bezbedno da komunicira putem interneta, niti da će znati da odgovori na poruke koje mu upute zlonamerne osobe.

Pre nego šta date svom detetu digitalni uređaj u ruke, dobro razmislite i procenite da li je vreme za to (da li je dete intelektualno, emocionalno, socijalno zrelo).

Opremite dete odgovarajućim veštinama za bezbednu komunikaciju putem interneta pre nego što „zakorači” u digitalni svet i postane samostalni korisnik digitalnih uređaja.

COA SvrljigOvaj tekst deo je projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig u prvoj polovini 2021. godine. 

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano