Search
Close this search box.
Ravnopravno učešće u javnom i političkom životu
Broj pregleda

Zakon o rodnoj ravnopravnosti za bolji položaj žena

Podeli sa prijateljima:

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da će novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, između ostalog, omogućiti ravnopravno učešće žena i muškaraca u javnom i političkom životu.

Zastava Srbije, foto: Svrljiške novine
Zastava Srbije, foto: Svrljiške novine

Mihajlović je u izjavi za dnevni list „Politika“ navela da Srbija prednjači i u regionu i u Evropskoj uniji kada je u pitanju broj žena na visokim pozicijama.

Potpredsednica Vlade je navela da u našoj zemlji Ustavni sud ima predsednicu i da su skoro polovina ministara žene, istakavši da je u nekim oblastima Srbija bolja i od evropskog proseka, sa 39,2 odsto poslanica, dok je evropski prosek 29,5 odsto.

Ona je podsetila na to da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti dobio pozitivna mišljenja svih relevantnih institucija i da je usaglašen sa međunarodnim standardima i direktivama EU, koji Srbiju treba da svrstaju u red modernih i razvijenih zemalja, napomenuvši da bi taj dokument trebalo da bude usvojen do kraja prolećnog skupštinskog zasedanja.

Prema njenim rečima, novi zakon će omogućiti specijalizovane usluge za žrtve rodno zasnovanog nasilja, kao što su SOS telefon, besplatna pravna pomoć, sigurne kuće i prihvatilišta i rad sa počiniocima nasilja.

Mihajlović je objasnila da je novim zakonom predviđena i zaštita zaposlenih žena i uživanje svih prava u slučaju odsustvovanja s posla zbog trudnoće ili roditeljstva.

Pored toga, kako je rekla, zakon podržava i rodno odgovorno budžetiranje i integrisanje teme rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja i nasilja prema ženama u obrazovni sistem.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da su predviđeni i korišćenje rodno senzitivnog jezika, podrška obrazovnim i kulturnim programima koji doprinose promovisanju rodne ravnopravnosti i rušenju rodnih stereotipa, rodno senzitivno izveštavanje u medijima i obezbeđivanje jednakog pristupa sportu za devojčice i dečake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Srećna slava

DANAS JE SPASOVDAN I CRVENO SLOVO

Vreme

RHMZ upalio crveni alarm

Sport

Počinju pripreme za 67. Vidovdanski turnir u malom fudbalu

Obaveštenje

Tretman suzbijanja komaraca 14. juna u Svrljigu

Jun - mesec roditeljstva

Obnovljen fond biblioteke u gradskom parku u okviru obeležavanja meseca roditeljstva

Sport

Počinje tradicionalni turnr ,,Tri na tri” u Drajincu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano