Search
Close this search box.
Poljoprivreda
Broj pregleda

EU daje novac za sela

Podeli sa prijateljima:

Srbija se dobro pripremila za IPARD 3 – mere ulaganja u ruralnu infrastrukturu

Selo Ribare danas, foto: O. Mitić
Selo Ribare danas, foto: O. Mitić

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem. Nedimović i Fabrici su istakli da u oblasti poljoprivrede Srbija beleži odlične rezultate. Od ukupne poljoprivredne trgovinske razmene Srbije 75% je sa EU, a izvoz Srbije u EU je u 2020. dostigao blizu 2 milijarde evra.

Na sastanku je razgovarano o daljem toku evropskih integracija i reformama potrebnim za napredak u pregovorima o poljoprivredi. Srbija ispunjava brojne uslove iz pregovaračkih poglavlja koji su glavno merilo uspeha pregovora o članstvu u EU i koji su svakako među najzahtevnijim. Ambasador Fabrici je ohrabrio Srbiju da nastavi sa reformama i usvoji pravne tekovine EU.

Ocenjeno da se Srbija dobro pripremila za IPARD 3 program kroz implementaciju mere ulaganja u ruralnu infrastrukturu što je značajno imajući u vidi snagu poljoprivrede i konstatovano je da Srbija ispunjava kriterijume Evropske unije za finansiranje infrasturkturnih projekata u selima.

Novina u odnosu na IPARD II program jeste Mera 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu. Rezultati sprovedene analize u ovom sekotru pokazali su da je infrastruktura u naseljima u ruralnim područjima u znatno lošijem stanju u odnosu na gradska naselja. Značajni problemi u ruralnim područjima su kvalitet i količina isporučene vode, veliki broj domaćinstava bez priključka na javni kanalizacioni sistem, tretman otpadnih voda, sakupljanje otpada, nerazvijena mreža lokalnih puteva ili neadekvatno održavanje postojećih. Korisnici Mere 6 će imati mogućnost da ostvare povraćaj od 100% prihvatljivih troškova investicije.

Ambasador Fabrici čestitao je Ministarstvu poljoprivrede jer je blagovremeno i u potpunosti pripremilo potrebnu dokumentaciju i prilagodilo se uslovima za finansiranje koje je postavila Evropska unija.

„Ovo će biti od velikog značaja za opšte unapređenje života na selu. Jedina razlika koja se ogleda u kvalitetu života između grada i sela je zapravo infrastruktura. Danas u 21. veku dovoljno je da imate internet i da budete učesnik bilo kog dešavanja, da dobar deo ili većinu svog posla završite preko interneta bez neophodnog odlaska u grad. To je ono što će dati novi kvalitet životu na selu kome se u poslednje vreme vraćaju mnogi zbog pandemije kojoj još ne vidimo kraj“ rekao je resorni ministar Branislav Nedimović.

Kako je planirano ovim sredstvima biće finansirani putevi, vodovod, kanalizacija, ulična rasveta, trafostanice i brojni drugi infrastrukturni projekti koji nedostaju našim selima. Za sredstava će moći da se prijave sve Mesne zajednice preko svojih opština, a obraćaće se Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Vrednost investicija će biti naknadno poznata, a već sada se zna da će ova mera praktično zaživeti od 2023. godine, a da će se finasirati sve do 2026. godine. Podnošenje finalne verzije programa očekuje se već septembra tekuće godine.

 

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano