Search
Close this search box.
Hronika
Broj pregleda

RASPISANA POTERNICA ZA LIDIJOM IZ SVRLJIGA

Podeli sa prijateljima:

Osnovni sud u Nišu izdao je naredbu da se raspiše poternica za Lidijom Stejković (46) iz Svrljiga budući da se nije javila na izdržavanje kazne od dve i po godine zatvora, na koju je osuđena jer je znala za ubistvo Momčila Simonovića (59) iz Galibabinca, a zločin nije prijavila.

Kako “Blic” saznaje, poternica za Stejković raspisana je u ponedeljak, jer je prema podacima policije osuđena napustila Srbiju 22. novembra prošle godine!

– Pred Osnovnim sudom u Nišu u toku je postupak izvršenja kazne zatvora protiv osuđene Lidije Stejković iz Svrljiga po presudi Višeg suda u Nišu od 9. jula 2020. godine koja je preinačena presudom Apelacionog suda u Nišu od 9. novembra 2020. godine. Navedena presuda je dostavljena na izvršenje Osnovnom sudu u Nišu 4. decembra 2020. godine a u postupku izvršenja predmetne kazne zatvora osuđenoj Lidiji Stejković je dat nalog da se javi na izdržavanje kazne zatvora – navodi za “Blic” sudija Osnovnog suda u Nišu Ivana Milovanović i dodaje:

– Osnovni sud u Nišu je 8. februara 2021. godine doneo naredbu za izdavanje poternice protiv osuđene, imajući u vidu da je prema izveštaju MUP RS, Policijske uprave u Nišu – Policijske stanice Svrljig, imenovana dana 22. novembra 2020. godine napustila teritoriju Republike Srbije. Protiv osuđene još uvek nije raspisana međunarodna poternica.

Podsetimo, kako je “Blic” pisao Stejkovićeva je dva puta bila optuživana da je u novembru 2016. pomogla nepoznatim razbojnicima da ubiju i opljačkaju Simonovića (59) u njegovoj kući u Galibabincu, ali je oba puta pred Višim sudom u Nišu oslobođena optužbi za to krivično delo koje nije dokazano na glavnom pretresu.

Osuđivana je oba puta samo za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca a poslednji put, na ponovljenom suđenju 9. jula prošle godine na godinu i po dana zatvora. U obrazloženju sudske presude tada je rečeno da je Stejkovićeva proglašena krivom jer je znala da je Simonović lišen života i opljačkan, a da to nije prijavila.

Kako je utvrđeno na suđenju, ona se te večeri nalazila u neposrednoj blizini njegovog tela pa je tako i nastala krvna mrlja na njenim pantalonama koja ju je dovela u vezu sa ovim zločinom. Kao otežavajuća okolnost, uzeto joj je u obzir da nije prijavila lišenje života čoveka sa kojim je bila bliska, a kao olakšavajuću okolnost sud je cenio raniju neosuđivanost.

Apelacioni sud povećao zatvorsku kaznu

No, Apelacioni sud je rešenjem od 9. novembra 2020. godine preinačio presudu i povećao joj kaznu na dve i po godine zatvora!

– Presudom Apelacionog suda u Nišu od 9. novembra 2020. godine delimično je usvojena žalba VJT u Nišu, preinačena presuda Višeg suda u Nišu i to samo u delu odluke o kazni, na taj način što Apelacioni sud optuženu Lidiju Stejković za krivično delo neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca iz čl.332 st.1 KZ za koje je oglašena krivom prvostepenom presudom, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i šest meseci – rečeno je “Blicu” krajem godine u Višem sudu u Nišu i navedeno:

– U kaznu joj se ima uračunati vreme provedeno u pritvoru i vreme trajanja mere zabrane napuštanja stana, dok su žalba VJT u ostalom delu i žalbe branilaca optužene odbijene kao neosnovane i prvostepena presuda u nepreinačenom delu potvrđena.

Dakle, u izrečenu kaznu Stejkovićki će biti uračunato vreme provedeno u pritvoru od 18. novembra 2016. do 21. decembra 2017., kao i vreme provedeno u kućnom pritvoru od 21. decembra 2017. do 5. aprila 2018. godine.

Negirala umešanost, potraga za ubicama traje

Stejković se na sudu branila da nema veze sa zločinom i da joj je sve namešteno a da je krvava mrlja na farmericama nastala ranije, kada su Simonovića koji je navodno iskašljavao krv, vodili kod lekara.

Veštak za krvne mrlje Zavoda za sudsku medicine iz Niša, iako ne isključujući mogućnost da je do nastanka krvne mrlje došlo prskanjem krvi u momentu nastanka rane, izjasnio se da je verovatnije da je ona nastala transferom, odnosno nakon toga.

Momčilo Simonović je, kako je naš list pisao, nađen mrtav 8. novembra 2016. godine u svojoj kući sa vezanim rukama i povezom na ustima. Ko je mučio, tukao i ubio Simonovića, u čijoj je kući je bila izvršena i premetačina, ostalo je još uvek nepoznato.

Ubice Simonovića još uvek nisu poznate i za njima policija i istražni organi i dalje tragaju. Sumnja se da je u ovom slučaju motiv za zločin koristoljublje, ali je zbunjujuće to što je u džepu ubijenog navodno nađen novac.

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano