Search
Close this search box.
Broj pregleda

Prvi Međunarodni susreti folklornih ansambala u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

Prvi Međunarodni susreti folklornih ansambala i Sabor narodnog stvaralaštva ”Neka živi selo naše” održaće se od 17. do 19. avgusta u selu Drajinac kod Svrljiga. 

Opanci, Foto: D. Miladinović, Svrljiške novine
Opanci, Foto: D. Miladinović, Svrljiške novine

Organizatori ove manifestacije su KUD ”Beloinje” i Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj je Opština Svrljig.

Po rečima organizatora, na ovom festivalu svoju tradiciju predstaviće 20 ansambala iz Srbije, kao i iz Makedonije, Slovenije, Rumunije i drugih – komšijski zemalja.

Iako prva, ova manifestacija će okupiti blizu 1000 učesnika, što predstavlja zavidan broj kada je u pitanju Program i sadržaj istog.

Cilj održavanja manifestacije je očuvanje etnomuzikološkog blaga Balkana, očuvanje i promocija tradicije, nošnje –  sa akcentom na istoriju naroda koji uzimaju učešće.

Pored kulturno-zabavnog dela programa, svi posetioci moćiće da prošetaju i razgledaju etno-štandove sa različitim predmetima domaće radinosti, ali i da probaju tradicionalna jela i svrljiški belmuž.

Očekivanja su da ovaj festival iz godine u godinu preraste u tradicionalne susrete folklornih trupa iz čitavog regiona i šire. Za narednu godinu interesovanje da posete opštinu Svrljig i učestvuju na Festivalu iskazali su folklorni ansambli iz Italije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Grčke, kao i jedan od vodećih ansambala sa Levanta i iz Izraela –  ”Folklorni ansambl grada Jerusalima”.

Kroz organizaciju ovog festivala promovisaće se Svrljig, turizam i ekološki čisto područje svrljiške opštine.

Vredno je istaći da će za vreme festivala turisti iz Bugarske posetiti Svrljig i turističkim turama obići sve destinacije.

Festivalski program počinje svake večeri u 20 časova, a Kulturno umetničko Društvo ”Beloinje“ i Mesna zajednica Drajinac pozivaju vas da dođete i uživate u raznolikim majstorijama umetnika u opancima.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano