Search
Close this search box.
SRBIJA/SVRLJIG
Broj pregleda

Konkurs za podsticaje u turizmu otvoren do 30. aprila

Podeli sa prijateljima:

Rok za prijavu na konkurs za dodelu subvencija za projekte razvoja turizma u 2015. godini, koji je raspisalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomuniakcija, ističe 30. aprila, podsetila je danas državni sekretar u tom ministarstvu Lukrecija Đeri.

4366805_orig
Ona je Tanjugu rekla da je do sada na konkurs prispelo 45 prijava, ali da se očekuje, sudeći po iskustvu, da će se veliki broj prijaviti poslednjih nekoliko dana. “Učešće ministarstva u finansiranju ovih projekata je do 50 odsto, a ostali deo sredstava moraju aplikanti da obezbede, kako uz pomoć lokalnih samouprava ili iz fondova EU”, rekla je Đeri.

Prema njenim rečima, pravo na korišćenje sredstava imaju turističke organizacije, privredna društva i druge organizacije i institucije čiji osnovač lokalna samouprava ili republika.

Sredstva će biti dodeljena za promociju turističkih proizvoda, podsticanje receptivne turističko-ugostiteljske ponude, unapređenje i realizaciju statističkih istraživanja , edukaciju i treninge u turizmu, navela je ona.

Pored sredstava namenjenih sa te projekte, ministarstvo dodeljuje podsticaje i za infrastrukturne projekte, konkus za te subvencije traje do septembra, a namenjene su izgradnji i unapređenju turističke infrastrukture, kazala je ona.

Sredstva se dodeljuju i za turističku signalizaciju, uređenje javnih površina, za uređenje i opremanje prostora za rekreaciju, uređenje javnih površina, parkova, sportskih terena, uređenje građevinskog zemljišta kao i postojeće komunalne infrastrukture, istakla je Đeri.

Kada su u pitanju infrastrukturni projekti, Ministarstvo učestvuje sa 100 odsto sredstava, ali će ipak prednost imati oni koji obezbede nekoliko procenata sopstvenih sredstava, bilo od lokalne samouprave ili iz fondova EU, naglasila je ona. “Konkurs za infrastrukturne projekte otvoren je do 1. septembra, komisija se sukcesivno sastaje i donosi odluke koje projekte vredi podržati i sa koliko novčanih sredstava”, rekla je Đeri.

Info: Tanjug, foto: turizamtv

2 Komentara

    1. Ovo je pravo pitanje u ovom trenutku. Da li je opština Svrljig pomogla da Centar za turizam, kulturu i sport konkuriše za ova sredstva???. Ima Centar toliko toga u svojoj nadležnosti da je Marko Mladenović sa svojima iz Kancelarije za mlade, koji su prošli obuku za pisanje projekata mogao poslednja dva meseca samo da radi za potrebe ovoga Centra a za projekte u oblasti turizma. Potrebno je da ovaj medij otvori ovu temu sa predsednicom Jelenom pošto ona je čelna i odgovorna za potpis svih dokumenata kada su u pitanju projekti iza kojih treba da stane opština Svrljig. Živeo Svrljig!!!.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano