Search
Close this search box.
UPOZORENJE
Broj pregleda

Srbiji zbog nevakcinacije prete zaboravljene bolesti

Podeli sa prijateljima:

Srbiji preti povratak bolesti koje su mnogi već zaboravili poput dečije paralize (poliomielitisa) i difterije, zbog malog procenta vakcinisanog stanovništva, upozorio je danas načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti niškog Instituta za javno zdravlje Zoran Veličković.

beba

On je istakao da je obuhvat vakcinacije izuzetno loš u poslednjih 10 godina, s tim što je prošla godina bila najgora, a za ove loše rezultate zaslužni su protivnici vakcinacije među kojima ima i medicinskih radnika.

“Na području Nišavskog okruga prošle godine je MMR vakcinom (protiv morbila, zauški i rubeola) bilo vakcinisano svega 55 odsto dece, što je izuzetno nizak procenat, a po negativnom rezultatu prednjači niški Dom zdravlja gde je obuhvat dece bio samo 44 odsto”, rekao je Veličković.

Prema njegovim rečima, i ostale vakcine su sa izuzetno niskim obuhvatom koji se kreće od 75 do 90 odsto.

“Stanje u Srbiji je zbog niskog obuhvata vakcinacije alarmantno. Sa povećanjem broja nevakcinisanih povećava se broj osetljive populacije i zbog toga preti opasnost da se bolest javi u epidemijskoj formi”, naveo je Veličković.

Kako je istakao, Srbiji preti opasnost i od pojave “divljeg polio virusa” zbog velikog broja imigranata koji prolaze kroz Srbiju i koji nisu vakcinisani.

“Svedoci smo epidemije malih boginja koja je krenula iz Beograda, a potom se proširila na Novi Sad i ostale krajeve naše zemlje.

Očekuje nas ‘vruće’ proleće, moramo očekivati povećanje broja obolelih i pitanje je kada će se epidemija završiti”, izjavio je Veličković.

On je rekao da je u Nišu do sada od malih boginja obolelo 79 odraslih i dece, od kojih je 17 evidentirano u epidemiji koja je zahvatila Dečiju internu i Dečiju hiruršku kliniku.

600348 20140925reuterspichi chuangtaipeidi006793125preview f

“Poražavajuće je to što je medju obolelima najveći broj nevakcinisanih ili onih koji su uzrasta preko 20 godina kod kojih je opao vakcinalni imunitet”, dodao je Veličković.

Prema njegovim rečima, zbog komplikacija izazvanih malim boginjama u Nišu su do sada hospitalizovana četiri pacijenta, ali srećom nije bilo ozbiljnijih komplikacija poput encefalitisa ili smrtnog ishoda.

Načelnica pedijatrije u niškom Domu zdravlja Gordana Grujić izjavila je da se u toj zdravstvenoj ustanovi povećao broj dece koja se vakcinišu nakon što su se pojavile male boginje, ali i nakon što je Ministarstvo zdravlja pokrenulo kampanju za vakcinisanje.

“Strah kod roditelja i dalje postoji, i to pre svega od MMR vakcine, jer se ona povezuje sa autizmom. Za taj strah su dosta krive društvene mreže i časopisi koji su objavljivali raznorazne tekstove protiv vakcinacije”, kazala je Grujić.

Ona je istakla da i dalje ne postoji kontrola šta ko piše i objavljuje na ovu temu tako da se na nedavno održanom Sajmu knjiga prodavala i knjiga “Vakcine bauk – genocid novog veka”.

Povodom Evropske nedelje imunizacije Institut za javno zdravlje u Nišu i Dom zdravlja Niš organizovali su danas skup na kome je bilo reči o značaju vakcinacije.

Izvor i foto: Blic

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano