Search
Close this search box.
(NE)KULTURA
Broj pregleda

Smeće na sve strane

Podeli sa prijateljima:

Smeće navire iz prepunih kontejnera dok pojedini nesavesni građani nastavljaju da pune već napunjene kontejnere.

001

Već nekoliko dana ovaj prizor zatiču građani ovog dela grada, u krugu tržnog centra, preko puta Osnovne škole.

Svrljig je u potpunosti spreman da uđe u Evropsku uniju, pre svih, komentari su nezadovoljnih građana koji žive u ovom delu grada.

Inače, na nekoliko koraka odavde nalazi se Osnovna škola, poslovni kompleks, prodavnice i male radnje, ali i stambeni objekti.

Prilog je deo projekta ,,Ekologija je naša budućnost” koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig.

8 Komentara

  1. a sta treba da rade “nesavesni gradjani” da drze smece u kuci kako bi kontejneri bili prazni a radnici komunalca da za to primaju platu!?

  2. Sta da rade? Da se malo vise pobrinu o okolini u kojoj zive!!! Dok svi cekamo da nam komunalci ociste dotle cemo biti ovde gde jesmo. A da su nesavesni jesu. Sto nisu spakirali u velike kese, dzakove i slicno da kucici ne razvlace ovo. Ma ne bih vam dao ni kontejnere kakvi ste nekulturni i neobrazovani.

  3. Ispadose savesni građani ovi sto svoje smeće bacaju u reku, i u tudjim placevim, u kanalizaciju, svuda gde “treba! Oni su najsavesniji. Šta treba da kupimo svoje kontejnere, dzakove po veličini, kontejner za staklo i posebno za plastiku! Ti već živiš u europskoj uniji, ovde je period pre Turaka, nemaju ljudi ni za hleb, možda su ove kontejnere razbacali gladni ljudi? Moji Europljani.

  4. Poštovana Marija, potrebno je da iskoračite ka recikliranju kao održivom poslu. Tu ima posla i za hleba i na hleba, ali treba organizovati to razdvajanje i prikupljanje selektovanog otpada. Okrenite se oko sebe Marija, ni Turci nisu kao što se nekada pričalo da su, eto mi smo opčinjeni njihovim serijama. Dajte da izadjemo iz njihove senke u prošlosti i da se okrenemo primerima dobre prakse koji već u sadašnjoj Srbiji donose novac onima koji se bave reciklažom otpada. Predlažem da vi prvi krenete u selekciju i tako pokažete da se može biti europejka ne kao loše iskustvo, već kao ono najbolje npr. u Skandinavskim zemljama. Pokrenite se i potražite projektnu saradnju sa takvim europejkama, preko direktora Marka iz ZZ”Svrljižanka”, pa ćete videti vrlo brzo kako ćete dobiti posebne kontejnere za pojedine otpadne materijale. Biće tu onda i profita, a ne samo da vičemo kako nema ni za leba.

  5. Postovani sugradjani!
    Jos pre 4 godine sam nudio predsedniku opstine ulaganje stranog kapitala, gde bi svaka kuca dobila po tri besplatne kante, za staklo, metal i ostali otpad. Kontejnere za grad, kante za uredjenje ilica, kamion za pranje ulica, masinu za skupljanje prasine ili metenje ulica i radnike koji bi radili rucno gde je masinama nemoguc prilaz. Trenutno se rucno cisti samo strogi centar grada a sa ovom opremom bio bi ciscen citav grad, kako ulice tako i troroari. Mozda neko zaboravlja da brine i onima koji su ga glasali, vec mozda samo misli o svom prosperitetu, a po meni, nema licnog prosperiteta ako ne mislimo na ljude sa kojima zivimo i srecemo se svakodnevno na ulici… Najveca sreca je kada se sretnemo sa ljudima srecnog izraza lica, pozdravimo, popricamo i nastavimo da zivimo u nasoj maloj sredini cistog obraza, postovani i sa postovanjem svakog stanovnika!

    1. Poštovani g-dine Mile, ovo što ste izneli je ravno EU standardima življenja, ali ako tada nisu reagovali u opštinskoj upravi, sada je čitavo društvo zrelije. Možda deluem čudno, ali znam da je potrebno tu ponudu obnoviti. Predlažem da Vaš predlog izložite Marku M., potpredsedniku opštine i direktoru ZZ “Svrljižanka” jer je on verziran za izradu projektnih predloga, ali pozovite pored Marka – koji bi bio i u ulozi koordinatora Kancelarije za mlade pri opštinskoj upravi Svrljiga, predsednicu Jelenu T. kao onu koja može potpisati projektni predlog ispred glavnog aplikanta – opštine Svrljig, a tu bi trebalo da bude i poslanik Milija M. jer on može svakodnevno da lobira u republičkim administracijama za podršku projektu reciklaže otpada u Svrljigu. Na taj sastanak pozovite i prof. dr. Predraga Jovanića, jednog od najvećih autoriteta za reciklažu otpada u Republici Srbiji (vodi veliki dvogodišnji projekat medjunarodne težine u ovoj zemlji) a na kraju neka tu budu i direktori komunalnog preduzeća i centra za turizam, pošto su i oni potrebni kao zainteresovane strane da se uključe u projekat. Sve to društvo treba da se dogovori kako će se nastupiti ka Fondu Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, odnosno tražiti njihovu pomoć za partnera u Norveškoj, koji je specijalizovan za reciklažu otpada. To može tako, ali za partnera može da se traži i drugi medjunarodni donator. Sve je to realno, moguće i učiniti, ali neka krene od ovog komentara medju nama gradjanima. Svako će tu pokazati svoj obraz, a on će dosijati i u sutrašnjici kad se budu zaokurživali brojevi na glasačkom listiću. Živeli Svrljižani u čistom Svljigu!!!!.

      1. Postovani g-dine Jovicu!
        Sve bi mi lepo dogovorili da nema nekih iznad… Ne treba nikakve donacije, ino firma sve investira i nece da bude 100% vlasnik vec bi sa opstinom nasla procent vlasnistva, zavisno od ulaganja i vrednosti firme, tako da bi bilo i za opstinu i za ulagaca dobiti. Razgovarao sam i sa predsednikom i dir komunalca, i bilo je interesovanja dok nisam sreo predsednika na ulici i rekao mi od tog posla nema nista. Razlog nije rekao. Svrljig to mislim da ne moze da uradi bez dozvole Nisa. A Nis je vezan za Austrijsku firmu koja vec radi u Leskovcu a Prokuplje sa njom prekinulo saradnju. Jer Sg mora raditi kako Nis kaze, zbog regionalne deponije. A to je najveci problem. Stara deponija je bomba koja moze da eksplodira pored Nisa. Jos dok Smiljko Kostic bio gradonacelnik, doveo sam ljude koji imaju sve svetske serifikate da saniraju deponiju i da naprave novu. Tehnologija je da nebi bilo ni dima niti bilo kakvog stetnog isparenja za sanaciju postojece na kojoj je gomilano smece decenijama. To moze da urade samo strucnjaci sa najmodernijom tehnologijom. Dirne li neko sada da je otkopava nestrucno, doci ce do eksplozije i katastrofe… I da ponovim, mi “mali” bi se lako mozda dogovorili, ali ima neko ko je iznad nas i nece to da verifikuje. Pocinjemo da radimo u nekim gradovima i kada se sve to postavi kako treba videcete uskoro. Ali na zalost nisam uspeo u svom gradu, jer uvek je bolji neko sa strane nepoznat… A dali bih ja prevario grad u kom sam rodjen, gde sam odrastao pa gde i sada zivim? Kako bih ja izasao na ulicu i razgovarao sa ljudima ako sam ih prevario? Nadam se da cu ovde i ja docekati starost, kao i moji roditelji koji vec pocivaju, a kazu da su i za zivota jos otisli u legendu… Zasto bij ja sve to srusio? Samo da dodam da sam imao vise predloga za opstinu Svrljig, ali na zalost niti jedan nije realizovan… Ali necu odustajati, mozda na neki nacin i uspem da nesto realizujem za dobrobit svih…

  6. Poštovani g-dine Mile, ja sam sretan čovek kada upoznam nekog kao što ste vi. Pored Vas mene je usrećilo poznanstvo sa prof.dr. Predragom Jovanićem, svetski poznatim ekspertom za reciklažu otpada, koji radi na Institutu za interdisciplinarne studije pri Univerzitetu u Beogradu. Sada taj veliki majstor svega što se odnosi na otpad radi na realizaciji dvogodišnjeg projekta kojim bi se topionica u Majdanpeku oposobila da reciklažom elektronskog otpada odvaja retke i vredne metale. Sve ovo sam izneo kao ilustraciju šta je za mene sreća pa sada vam zahvaljujem što sam kroz ove komentare čuo da postoji još boraca za zdravu životnu i radnu sredinu. Podržavam Vas u vašoj borbi i nadam se da ćete biti podržani od sugradjana, od svih Svrljižana koji žele da žive u zdravom mestu i žele da njihovi naslednici žive u još boljoj životnoj sredini nego ova što je danas. Gde god mogu govoriću o Vama kao primeru dobrog gradjanina i velikog patriote u Svrljigu. Živeo zdrav Svrljig!!!!.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano