ČUVAR TRADICIJE

Najmlađem gajdašu zlatna medalja

Broj pregleda

U okviru knjaževačke manifestacije „Tradicijom u Evropu“, Jovan Jovanović – gajdaš iz Svrljiga dobio zlatnu medalju kao znak zahvalnosti  za očuvanje tradicije ovog podneblja.

jovanvoci

Član Škole folklora Svrljig Jovan Jovanović iz Prekonoge kod Svrljiga uspešno je predstavio opštinu Svrljig izvedbom tradicionalnog melosa na gajdama u Knjaževcu na manifestaciji „Tradicijom u Evropu“.

Oduševivši knjaževačku publiku mladi gajdaš dobio je značajno priznanje i zlatnu medalju za očuvanje i negovanje tradicije ovog kraja.

Manifestacija „Tradicijom u Evropu“ je trajala dva dana, a svoju tradiciju kroz nošnju, stare stvari i jela prikazali su i Svrljižani.

Pročitajte i

Preminuo gajdaš Miodrag Simić

Miodrag Mija Simić legendarni gajdaš svrljiške opštine, čuvar kulture i tradicije i izvornog melosa, prvak balkana u takmičenju na gajdama preminuo je prošle nedelje. Miodrag Simić

Gajde na poštanskoj markici Srbije

Sajt ”PostEurop” predstavio je poštanske markice evropskih zemalja za 2014. godinu i pokrenuo glasanje za najlepšu. Na poštanskoj markici Srbije nalazi se izvorni instrument gajde,

Održan osmi „Sabor gajdaša“

Tradicionalna manifestacija „Sabor gajdaša balkanskih zemalja“ održana je 1. avgusta 2014. godine na SC „Pastirište“ u Svrljigu. Na ovogodišnjem „Saboru gajdaša balkanskih zemalja“ učestvovalo je

1 Komentar

  • Malom Jovanu svaka cast na zlatnoj medalji ali bi trebalo nagraditi i onoga ko je napisao clanak o Jovanu i to nagradom za ocuvanje jezika svrljiskog kraja – ” gajdas iz Svrljig “.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *