Svrljiške novine

DANI GORDANE TODOROVIĆ
Broj pregleda

Jubilarni 30. Pesnički susreti

Podeli sa prijateljima:

U subotu, 30. novembra, u sali Biblioteke Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig održani su 30. pesnički susreti „Dani Gordane Todorović“.

Promocija

Ljubitelji lepe pisane reči imali su prilike da u subotu, 30. novembra, prisustvuju jubilarnim tridesetim pesničkim susretima „Dani Gordane Todorović“, koji se organizuju od 1973. godine.

potpis
Slobodan Lazović, prošlogodišnji pobednik, potpisuje svoju knjigu „Stope na vodi“

Na početku ovogodišnjih Susreta uručena je nagrada prošlogodišnjem pobedniku Konkursa Slobodanu Lazoviću iz Kačulice kod Čačka, a potom, svečano, direktor Centra za turizam, kulturu i sport Zoran Gavrilović, uručio je prvu nagradu koja podrazumeva štampanje knjige ovogodišnjoj pobednici Sonji Jankov iz Novog Sada, za rukopis pod radnim nazivom „Soneti“.

Sonja-Jankov
Sonja Jankov

Sonja kaže da se za Konkurs prijavila zato što je jedan od retkih koji se raspisuje za mlade , do nekle neafirmisane autore, tj. za one koji ne objavljuju prvu knjigu.

U zemlji postoji desetak konkursa koji podrazumevaju objavljivanje prve knjige, ali je jako malo onih koji su za objavljivanje druge ili treće. Tako da sam se vrlo obradovala što postoji ovaj konkurs koji nosi ime pesnikinje i što je namenjen za poeziju – kaže Sonja Jankov, pobednica ovogodišnjeg konkursa u Svrljigu.

Ova manifestacija posvećena je književnom delu pesnikinje Gordane Todorović koja je u razvoju moderne srpske poezije ima neprocenjiv značaj i zauzima značajno mesto. Rođena je 6. oktobra 1933. godine u svrljiškom selu Drajinac, gde je 26. avgusta 1973. godine održano i prvo Gordanino Književno veče posvećeno njenom stvaralaštvu a povodom izdavanje zbirke pesama „Ponosno klasje“. I pored toga što je prerano preminula, 1979. godine, ova značajna pesnikinja ostavila je srpskom književnom nasleđu četiri pesničke zbirke: Gimnazijski trenutak (1954) , Sunce (1959), Srcu zavičaj (1965) i Ponosno klasje (1973).

slika

Prošle godine štampane su pesme iz zaovstavštine Gordane Todorić pod nazivom Krilate vatre koje je priredio prof. dr Slavoljub Obradović, kao i knjiga profesora Nedeljka Bogdanovića Poetski rečnik Gordane Todorović.

U okviru ove manifestacije predstavljena je i izdavačka delatnost Centra za turizam, kulturu i sport i Književnog kluba „Branko Miljković iz Knjaževca“, koji zajedničkim snagama izdaju časopis „Bdenje“ već nekoliko godina. O najnovijem dvobroju „Bdenja“ 37/38, govorio je član uredništva književnik Radoslav Vučković.

Radoslav-Vučković

Koncepcija „Bdenja“ nije promenjena, u narednom period radićemo na poboljšanju dizajna časopisa. Ovaj broj sadrži 40 autora , a do sada kroz sve časopise prošlo je više od 1200 različitih autora – istakao je Vučković.

Najnoviji dvobroj „Bdenje“ otvara rubrika „Bdenje“ gde se predstavljaju autori svojim autorskim tekstovima, sledi rubrika „Upoznavanja“ gde se nalaze prevodi sa engleskog, nemačkog i slovenačkog. „Tumačenja“, rubrika gde se govori o knjigama, najčešće iz ovogodišnje i prošlogodišnje produkcije, slede „Viđenja“ gde su uglavnom eseji. Vrlo važan deo časopisa je „Baština“, a „Bdenje“ se završava rubrikom „Povodi“.

kultura

Susretima  je prisustvovao i pesnik Ljubinko Dugalić iz Kraljeva, inače pobednik Konkursa  2011. godine.

Inače, ovu manifestaciju pomaže Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i lokalna samouprava.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sportske vesti

FK Svrljig ponovo poražen, ovog puta na domaćem terenu

Obratio se i Miletić

U selima Stare planine uginulo šest krava od zarazne bolesti

PROMO

Auto centar Timok: Nalepnica na licu mesta, bez odlaska u MUP

Vozači iz cele Srbije

Održan 7. Hard Enduro u Svrljigu

Presveta Bogorodica Neopalima kupina

Svrljiški vatrogasci obeležili slavu Sektora i vatrogasno-spasilačke jedinice

Sve je to fudbal

FK Svrljig doživeo težak poraz od OFK Brzog Broda u 5. kolu Zone Centar

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Za života!

U toku je izgradnja legata u kojem će se naći dela poznatih Svrljižana

Ministarstvo kulture

Osam miliona za rekonstrukciju zgrade CTKS Svrljig

Odličan predlog!

Upućen predlog da se postavi bista prof. dr Sretena Petrovića ispred CTKS Svrljig

Vaše mišljenje?

Centar za turizam, kulturu i sport Svrljig menja ime!

Podrška za Nađu

4. NOVEMBRA HUMANITARNO KNJIŽEVNO VEČE

Turizam

Obeležavanje Svetskog dana turizma u Svrljigu

Svetog sveštenomučenika Đorđa

Centar za turizam, kulturu i sport obeležio krsnu slavu

Zabava

Opštinska smotra recitatora u organizaciji CTKS Svrljig

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *