DANI GORDANE TODOROVIĆ
Broj pregleda
[post-views]

Jubilarni 30. Pesnički susreti

U subotu, 30. novembra, u sali Biblioteke Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig održani su 30. pesnički susreti „Dani Gordane Todorović“.

Promocija

Ljubitelji lepe pisane reči imali su prilike da u subotu, 30. novembra, prisustvuju jubilarnim tridesetim pesničkim susretima „Dani Gordane Todorović“, koji se organizuju od 1973. godine.

potpis
Slobodan Lazović, prošlogodišnji pobednik, potpisuje svoju knjigu „Stope na vodi“

Na početku ovogodišnjih Susreta uručena je nagrada prošlogodišnjem pobedniku Konkursa Slobodanu Lazoviću iz Kačulice kod Čačka, a potom, svečano, direktor Centra za turizam, kulturu i sport Zoran Gavrilović, uručio je prvu nagradu koja podrazumeva štampanje knjige ovogodišnjoj pobednici Sonji Jankov iz Novog Sada, za rukopis pod radnim nazivom „Soneti“.

Sonja-Jankov
Sonja Jankov

Sonja kaže da se za Konkurs prijavila zato što je jedan od retkih koji se raspisuje za mlade , do nekle neafirmisane autore, tj. za one koji ne objavljuju prvu knjigu.

U zemlji postoji desetak konkursa koji podrazumevaju objavljivanje prve knjige, ali je jako malo onih koji su za objavljivanje druge ili treće. Tako da sam se vrlo obradovala što postoji ovaj konkurs koji nosi ime pesnikinje i što je namenjen za poeziju – kaže Sonja Jankov, pobednica ovogodišnjeg konkursa u Svrljigu.

Ova manifestacija posvećena je književnom delu pesnikinje Gordane Todorović koja je u razvoju moderne srpske poezije ima neprocenjiv značaj i zauzima značajno mesto. Rođena je 6. oktobra 1933. godine u svrljiškom selu Drajinac, gde je 26. avgusta 1973. godine održano i prvo Gordanino Književno veče posvećeno njenom stvaralaštvu a povodom izdavanje zbirke pesama „Ponosno klasje“. I pored toga što je prerano preminula, 1979. godine, ova značajna pesnikinja ostavila je srpskom književnom nasleđu četiri pesničke zbirke: Gimnazijski trenutak (1954) , Sunce (1959), Srcu zavičaj (1965) i Ponosno klasje (1973).

slika

Prošle godine štampane su pesme iz zaovstavštine Gordane Todorić pod nazivom Krilate vatre koje je priredio prof. dr Slavoljub Obradović, kao i knjiga profesora Nedeljka Bogdanovića Poetski rečnik Gordane Todorović.

U okviru ove manifestacije predstavljena je i izdavačka delatnost Centra za turizam, kulturu i sport i Književnog kluba „Branko Miljković iz Knjaževca“, koji zajedničkim snagama izdaju časopis „Bdenje“ već nekoliko godina. O najnovijem dvobroju „Bdenja“ 37/38, govorio je član uredništva književnik Radoslav Vučković.

Radoslav-Vučković

Koncepcija „Bdenja“ nije promenjena, u narednom period radićemo na poboljšanju dizajna časopisa. Ovaj broj sadrži 40 autora , a do sada kroz sve časopise prošlo je više od 1200 različitih autora – istakao je Vučković.

Najnoviji dvobroj „Bdenje“ otvara rubrika „Bdenje“ gde se predstavljaju autori svojim autorskim tekstovima, sledi rubrika „Upoznavanja“ gde se nalaze prevodi sa engleskog, nemačkog i slovenačkog. „Tumačenja“, rubrika gde se govori o knjigama, najčešće iz ovogodišnje i prošlogodišnje produkcije, slede „Viđenja“ gde su uglavnom eseji. Vrlo važan deo časopisa je „Baština“, a „Bdenje“ se završava rubrikom „Povodi“.

kultura

Susretima  je prisustvovao i pesnik Ljubinko Dugalić iz Kraljeva, inače pobednik Konkursa  2011. godine.

Inače, ovu manifestaciju pomaže Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i lokalna samouprava.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Jedan komentar

  • Odličan tekst. Hvala BOGU bez politike.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *