Search
Close this search box.
DOMAĆINSKO PREDSTAVLJANJE
Broj pregleda

„Dani Svrljiga“ u Šentjerneju

Podeli sa prijateljima:

Opština Svrljig u petak i subotu, 23. i 24. avgusta, predstavila se na festivalu Jernejevo u Šentjerneju, u Sloveniji. Ovaj događaj posetila je i potpredsednica Skupštine Republike Slovenije Renata Brunskole.

svrljizani

Delegacija Svrljiga, odbornici lokalnog parlamenta na čelu sa predsednikom Opštine Milijom Miletićem, boravili su od 22. do 25. avgusta na festivalu Jernejevo u pobratimljenoj opštini Šentjernej u Sloveniji.

U okviru ovog festivala održani su Dani Svrljiga, te su Svrljižani imali prilike da predstave sve svoje prehrambene proizvode, sir, belmuž, Svrljiško jagnje, domaće kolače i pite, narodno stvaralaštvo, tradicionalnu igru i pesmu i turističke potencijale našeg kraja.

se

Prvog dana festivala nastupala je pobednička ekipa folklora, udruženih sela Lalinca i Grbavča, uz pratnju harmonikaša Minje Radojkovića i gajdaša Miodraga Simića iz Lozana. Inače, svrljiški štand na kojem je bio postavljen i kazan sa belmužom bio je najposećeniji na festivalu.

stand

Drugog dana odbornici lokalnog parlamenta, Dragan Petrović (SNS), Dragica Ristić (URS) Miloš Đorđević (DS) i Milan Videnović (DS), Goran Živić (USS), Zoran Mihajlović (USS), Vladan Milosavljević (USS) , imali su prilike da se upoznaju sa radom skupštine opštine Šentjernej i predstavnicima vlasti i opozicije u ovom malom mestu u Sloveniji.

sala

Oni su u toku dana obišli prostorije, a potom se upoznali  sa administracijom i lokalnom samupravom Opštine. Nakon toga svi su prisustvovali  svečanoj sednici, osamnaestog rođendana ove opštine, koja je održana u Kulturnom centru – Primožja Trubarja.

milija

Dragi prijatelji iz Šentjerneja pozdravljam vas sve u ime građana Svrljiga, odbornika SO Svrljig i u svoje lično ime. Ovo je vaš veliki dan, kada proslavljate Sv. Jerneja i dan vaše Opštine. Morate znati da se naše prijateljstvo zasniva na iskrenošću, saradnji i obostranom prijateljstvu, ovom prilikom vas pozivam da budete naši gosti i da dođete u Svrljig.- rekao je predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić uručujući ručno izrađene grbove Svrljiga i Šentjerneja županu Francu Hudoklinu.

Milija-I-Franc

Ovom prilikom dobrodošlicu Svrljižanima poželela je i potpredsednica Skupštine Republike Slovenije Renata Brunskole, te podržala saradnju ove dve opštine.

m-m

Na kraju, zaključeno je da saradnja ove dve opštine polako biva konkretizovana i da će uskoro sve biti spremno da Svrljig i Šentjernej zajedno konkurišu na projektima koje finansira EU.

2 Responses

  1. Kad god Palma ode u inostranstvo sa delegacijom, on se vrati sa nekom kravom, kozom ili ovcom. Nadam se da smo i mi nesto doneli…makar tog petla…

  2. sve je to lepo i podrzavam saradnju te vrste samo mi se malo nesvidja sto medju putnicima bilo je dosta plivaca pa bih ja dao predlog da im se kupe kapice za plivanje pa neka pobede najbolji plivaci ,garant samo trojica bi stigli do cilja dok bi se ostali podavili. predsednik i ne racuna na vise od trojicu, dovoljno za pobedu u narednim izborima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobro došli

Kupališni kompleks “Bazeni Pastirište” otvoren za posetioce

CTKS Svrljig

KULTURA: 20. LIKOVNA KOLONIJA ,,ARS TIMACUM”

ZABAVA DO ZORE!

BOBAN ZDRAVKOVIĆ, DRAGANA MIRKOVIĆ I ZORANA MIĆANOVIĆ NA 18. BELMUŽIJADI

Vidimo se

Najava: 18. Belmužijada u Svrljigu prve nedelje avgusta

Javni poziv

Poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja do 8. jula

Na Vidovdan

Međunarodni festival folklora “Igra kolo kraj Timoka” u Svrljigu 28. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano