Search
Close this search box.
KONCERT ACE PEJOVIĆA
Broj pregleda

Završena VIII Belmužijada

Podeli sa prijateljima:

Koncertom, folk zvezde, Ace Pejovića završena je osma privredno-turistička manifestacija Belmužijada u Svrljig.

SVRLJISKE-NOVINEE

Nešto više od 20 hiljada ljudi, sinoć, na sportskom centru Pastirište, pratilo je završno – treće veče svrljiške Belmužijade.

U toku večeri priređen je bogat kulturno umetnički program a proglašeni su i pobednici u svim disciplinama, počevši od majstora u spravljanju belmuža, najjačima u sportskim i rekreativnim disciplinama, najlepšim štandovima i najukusnim jelima.

Po oceni žirija najbolji belmuž pripremila je ekipa „Žile“ iz Guševca kod Svrljiga, drugo mesto dele ekipe Beloinje i Prekonoga.

Tokom tri dana „Belmužijade“ održano je takmičenje u domaćoj radinosti i pripremanju starih jela. U kategoriji domaće pite prvo mesto osvojila je ekipa „Svrljižanke“, najbolje kolače pripremila je ekipa „Udruženje žena – Milunka Savić“, najbolju pogaču sačinili su predstavnici ekipe „Grbavče“ dok je ekipa „Izvor“ nagrađena za najlepši etno štand, a ocenjivao ih je žiri u sastavu  Milan Milojić, gastronom, Danijela Ilić Branković, šef apoteke, Nenad Gladić, Gastronomad i Duško Dule Bogdanović, učesnik rijalitija.

Žiri u sastavu Dragana Sotirovski, novinar RTS-a, Franc Hudoklin, župan opštine Šentjernej, Borivoje Petković, vlasnik modne kuće Kassker, Ljiljana Stanković, mis pastirica 2012, Mojica Kastelic, predstavnik opštine Šentjernej i Radojka Bogdanović učesnica rijaliti „Farma“ i domaćica iz Svrljiga, odlučio je da  mis Belmužijade 2013. bude Nikolina Paković, odnosno najlepša mis pastirica, koja će sledeće godine krasiti promo materijal devete „Belmužijade 2014.“.

Ovogodišnja „Belmužijada“ organizovana je po osmi put, a kada je pre sedam godina pokrenuta inicijativa za organizaciju ove manifestacije, koja će afirmisati turističke i privredne potencijale našeg kraja, niko nije mogao pretpostaviti da će ona prerasti u jedan ovako grandiozan skup. Iz godine u godinu ova manifestacija je dobijala na značaju, a najbolja potvrda da su organizatori na pravom putu je upravo slika koju smo mogli da vidimo u prethodna tri dana, koliko je trajala „Belmužijada“.

Duh Pastirskog Sabora koji je u srcima mnogih starih Svrljižana živeo godinama, oživeo je presedam godina u novu manifestaciju, koja raste i razvija se u pravu turističku atrakciju ovog dela Srbije.

Autor: S.R.

3 Komentara

  1. SVRLJIGU JE POTREBNA PRIVREDNO-KULTURNA MANIFESTACIJA. ZA RAZLIKU OD PREDHODNIH OVA JE SADRŽAJNIJA,DALEKO BOLJE OSMIŠLJENA I AKO JE BILO ORGANIZATORSKIH PROPUSTA. ONO ŠTO RADUJE POLAKO PRELAZI U INTERNACIONALNU MANIFESTACIJU. ONO ŠTO NE TREBA U BUDUĆNOSTI RADITI JE DVA ILI TRI MEGALOMANSKA KONCERTA.DOVOLJAN JE SAMO JEDAN JER JE TO I NAJSKUPLJA STAVKA BELMUŽIJADE. UGLEDAJMO SE NA SLOVENCE KOJI SU SA SVOJOM VIŠE NEGO SKROMNOM DELEGACIJOM PRISUTNI ALI ZBOG NAJVEROVATNIJE OGRANIČENIH SREDSTAVA NE DOVODE KULTURNO UMETNIČKA DRUŠTVA. NISU ONI BOGATI KAO MI PA DA BACAJU TEŠKO STEČENE PARE. A MOŽDA I JESU ?!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano