Search
Close this search box.
Broj pregleda

Kopanjem arterskih bunara do stabilizacije na vodovodnoj mreži

Podeli sa prijateljima:

Grad Kragujevac, kroz agrarni budžet, izdvaja sredstva za kopanje novih arterskih bunara. Do sada je urađeno blizu 70 bunara i dodatno je smanjena ali i stabilizovana potrošnja vode.

Miletic i Stevanovic
Predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović

Tim povodom predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, protekle nedelje sastao se sa gradonačelnikom Kragujevca, Veroljubom Stevanovićem.

– Razgovarali smo o konkretnoj pomoći u vodosnabdevanju u mesnim zajednicama i u Svrljigu. Kragujevčani imaju veoma aktivne službe koje se bave rešavanjem gorućih problema u vodosnabdevanju. U proteklom periodu iskopali su preko 70 arteriskih bunara, što je dodatna stabilizacija na glavnoj vodovodnoj mreži, rekao je Miletić.

Miletić je na sastanku naglasio da je i opština Svrljig ušla u proces rešavanja vodosnabdevanja i to subvencionisanjem iskopa bunara, što se  isplatilo, jer je potrošnja vode znatno smanjena nego proteklih godina. Žitelji vodu iz bunara koriste za tehničke svrhe, odnosno za šta se ona najviše i troši u toku letnje sezone, tako da za sada JKSP, koji gazduje vodovodm, nema planiranih isključenja.

U budućem periodu znatno veća sredstva biće usmerena za ovu namenu. Opština Svrljig obezbedila je novčana sredstva u visini od 10 miliona dinara za kopanje bunara i sanaciju vodovodne mreže u svrljiškim selima.

–  Sredstva su isključivo za rešavanje dugogodišnjeg problema u vodosnadbevanju. Počinjemo od seoskih područja za šta smo iz budžeta odvojili 10 miliona dinara, rekao je Miletić.

U Kragujevcu

Uskoro se očekuje i završetak izgradnje seoskog bunara u Drajincu, postavljanje motora, pumpe i ostalih elemenata, što će dodatno poboljšati i normalizovati uslove življenja u jednom od najvećih sela u Svrljigu.

Kako to oni rade: Radi se o zajedničkoj investiciji Grada Kragujevca i domaćinstava sa sela zainteresovanih da se na ovaj način snabdeju vodom za piće. Grad Kragujevac, preko Agrarnog budžeta, finansira istražne radove i izradu eksploatacione bušotine (kopanje arterskog bunara), projektnu dokumentaciju (idejni projekat bunara i projekat vodovodnih trasa), primarnu mrežu (od bunara do rezervoara), rezervoare za vodu i pumpu, a korisnici zajednički finansiraju razvod mreže od rezervoara do svojih domaćinstava, vodomere i priključak za struju. Grad je finansirao i troškove nadzora, ispitivanja kvaliteta vode i tehničku kontrolu projekata.  Jedina obaveza korisnika jeste da plaćaju utrošenu struju i održavaju vodovod.

Sastanku su pored predsednika Miletića prisustvovali i direktor Jksp Svrljig, Igor Davidović, i direktor Direkcije, Srđan Đorđević.

2 Komentara

    1. U zescem si tripu… Zasto se ne kandidujes na glavnom odboru, kakav Tadic, kakav Djilas, Pajtic, kakav Miskovic, ti si pravi covek da sredis stvari u propalom preduzecu?!? Steta da takav tvoj kapacitet propadne, imas podrsku i ovdasnje elite, pa sta cekas pomozi svojom ekspertizom…

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano