Svrljiške novine

Broj pregleda

Mobilni mamograf stiže u Svrljig

Žene iz Svrljiga i okolnih sela, od ponedeljka 3.septembra, moći će besplatno da urade mamografiju dojke. Mobilni mamograf boraviće dve nedelje i biće  stacioniran u krugu svrljiškog Doma zdravlja.

Mamograf Svrljig

Mobilni mamograf ima važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke.  Iz instituta za radiologiju kliničkog centra u Nišu kažu da za pregled neće biti potreban uput, već samo overena zdravstvena knjižica.

Tim povodom svrljiški Dom zdravlja posetio je profesor doktor Petar Bošnjaković direktor instituta za radiologiju kliničkog centra u Nišu.

Karcinom dojke izlečiva bolest. Ako se dijagnostikuje na vreme u fazi kada je sam tumor mali i veličine ispod jednog santimetra, onda se on hiruški leči i izleči, kaže prof.dr Bošnjaković.

Mamograf stize u Svrljig

Veoma je bitno da se karcinom dojke što ranije dijagnostikuje i to je ujedno i cilj ovog programa. Operativno gledajući mamograf se kreće po zdravstvenim centrima Srbije, manjim ili većim. Tu se rade mamografski pregledi žena koje su starosti od 40 do 69 godina.  Pregledi se rade u proseku 100 žena dnevno. Petkom, urađeni snimci donose se u institut za radiologiju u Nišu gde se radi analiza i inpretacija. Nakon toga se rezultati  šalju poštom na kućnu adresu pacijenta.

Iz Doma zdravlja u Svrljigu očekuju da će kod pacijentkinja prisustvo mamografa podići svest o značaju preventivnih pregleda dojke.

Mislim da smo ovim napravili veliki i važan korak napred. Nadamo se da će se veliki broj žena odazvati akciji, kako bismo učinili sve što možemo radi prevencije mogućih bolesti, rekao je dr Dušan Radivojević.

Ovaj program je direktna organizacija Ministarstva Zdravlja Republike Srbije, finansiran od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Inače sam mamograf potiče od  donacije  fondacije princeze Katarine Karađorđević.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *