Svrljiške novine

Broj pregleda

Svrljižani na saboru Svetog Jovana u Orljanu

Folklorne sekcije iz Beloinja i Prekonoge, vredne domaćice, majstori u spravljenju raznih jela i svrljiškog specijaliteta belmuža, zajedno sa predsednikom Miletićem, predstavili su Svrljigu u najboljem svetlu na manifestaciji u Orljanu.

orljane 2012

U blizini crkve Svetog Jovana, na brdu ispod Šupljeg kamena u Orljanu, na oko 18 km od Niša, održana je manifestacija ‚‚Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Orljane 2012‚‚.

Gajdar u Orljanu

Svrljižani su kao i na svim takmičenjima i manifestacijama blistali, ali danas pred oko nekoliko stotina žitelja i posetioca niških sela i okružnih gradova.

orljane 20121

Četrdeset minuta bilo veoma malo da naši igrači, pevači, svirači, domaćini i domaćice predstave svo svoje umeće, ali su i sa toliko malo vremena uspeli da osvoje prvo mesto u pripremanju etno hrane i treće mesto u izboru za najbolji štand domaće radinosti.

orrljane ( Odbornik  u svrljiškom parlamentu (JS) – Goran Marinković, organizator manifestacije, predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić )

Veoma sam zadovoljan što na skor svim događajima učestvuje naš Svrljig, a dodatno me raduje činjenica da gde god se pojavimo donosimo medalje, pehare i pohvalnice. Pozvali smo naše prijatelje iz Orljana i sve prisutne da dođu kod nas 3. 4. i 5. avgusta na Belmužijadu, rekao je predsednik Miletić.

Sveti Jovan – Orljane

Na oko 18 km jugozapadno od Niša, nalazi se 500 m duga suteska kroz koju se probija reka Južna Morava zajedno sa starim putem koji je od antičkih vremena povezivao Niš sa Solunom. Sa jedne strane suteske nalazi se drevna tvrđava Koprijan, u narodu poznata kao Kurvin grad, a sa druge strane, iznad sela Orljane, je brdo Komiga i na samom vrhu crkva Svetog Jovana koja potiče iz XI veka.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *