Search
Close this search box.
Broj pregleda

Naši potencijali za svetske investitore

Podeli sa prijateljima:

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, protekle nedelje sasatao se sa izvršnim direktorom oblasne razvojne asocijacije jug – ORA ,  Markom Filipovićem i predstavnicom kancelarije regiona jugoistočne Srbije u Briselu, Aleksandrom Lugović.

Tema susreta bila je prezentacija svrljiških potencijala, na dosada najdosežnijem nivou, svetskim investitorima i pomoć u aplikaciji za fondova Evropske unije.

Kao članica asocijacije ORA koja je povezana sa kancelarijom u Briselu, stičemo pravo da istaknemo naše potencijale, privučemo strane investitore i obezbedimo sredstva iz  predpristupnih fondova EU za razvoj infrastrukture. Mi već imamo projekte iz raznih oblasti i verujem da ćemo na ovaj način uspeti da uspostavimo kontakte sa inostranim partnerima i investitorima kojima možemo ponuditi već gotove objekte za oživljavanje proizvodnje ili gradnju u radnoj zoni a posebno kvalifikovanu radnu snagu i time zaposlili veći broj naših ljudi, reako je presednik Miletić.

Svetlija buducnost za Svrljig

Predstavnica Kancelarije u Briselu, Aleksandra Lugović, objasnila je da je do prošle godine to bila institucija koja je zastupala samo Niš kao svog osnivača a sada je u poziciji da predstavlja tri regiona jugoistočne Srbije – nišavski, pirotski i toplički.

– Naše aktivnosti vezane su za lobiranje i privlačenje što većih sredstava iz fondova EU za ova tri regiona, za što su nam mogućnosti uvećane dobijanjem kandidature za EU, pošto smo ranije imali samo dve a sada još tri nove komponente za konkurisanje. Poseban prioritet nam je  privlačenje stranih investitora koji su i te kako potrebni i za generalno poboljšanje slike o tome koliko smo voljni da sarađujemo sa strancima i tako zaposlimo što veći broj ljudi u ova tri regiona. Kancelarija već ima značajne rezultate i verujem da će ih u  narednom  periodu biti znatno više a  na opštinama je da na prezentiraju svoje mogućnosti i potrebe koje ćemo mi izložiti stranim partnerima, rekla je Lugovićeva.

Direkro Asocijacij ORA, gospodin Filipović, dodao je da se na ovaj način prvenstveno mogu rešiti problemi infrastrukture, što je u praksi već oprobano ali iskustvo pokazuje, i na samom primeru Niša, da je vrlo izvesno privlačenje stranih partnera.

Prvi rezultati saradnje sa Kncelarijom u Briselu, mogući su, ocenjeno je na sastanku, već u drugoj polovini ove godine.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano