Search
Close this search box.
Green Reaction
Broj pregleda

Poziv građanima da nastave da koriste aplikaciju gReact

Podeli sa prijateljima:

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović pozvala je danas građane da nastave da koriste aplikaciju gReact (Green Reaction) kako bi prijavili probleme na koje nailaze, a lokalne samouprave da tesno sarađuju da bi se problemi što pre i rešili.

Greact, foto: Google play
Greact, foto: Google play

Putem mobilne i veb aplikacije gReact, građani su jedinstvenom Ekološkom informacionom sistemu prosledili gotovo 6.000 prijava ekoloških problema na koje su nailazili u svojoj okolini.

Podaci su pokazali da je od ukupnog broja prijava registrovano 1.954 jedinstvenih problema po kojima se dalje postupalo, dok se veliki broj prijava odnosio na isti ekološki problem ili su poslate prijave za probleme koje nadležne službe nisu naknadno utvrdile na terenu.

Najveći broj jedinstvenih prijava odnosi se na oblast upravljanja otpadom – 1.058 prijava, od čega je do sada rešeno približno 850, dok je za ostale prijave postupanje nadležnih u toku.

Vujović je istakla da se do sada pokazalo da građanima najviše smetaju divlje deponije i to je problem na čijem se rešavanju posvećeno radi.

Ministarka je navela da je u protekle tri godine očišćeno ukupno 900 divljih deponija širom Srbije, a samo po prijavi građana putem gReact 474 deponija i smetlišta, pri čemu je i rešeno 30 prijava koje se odnose na kontejnere i opremu za otpad.

Ministarstvo je i ove godine obezbedilo sredstva za uklanjanje divljih deponija. Imamo dobru saradnju sa lokalnim samoupravama i svi se trudimo da po prioritetu uklanjamo smetlišta koja najviše smetaju građanima, rekla je ona.

Građani su naši najvažniji partneri u rešavanju ekoloških problema i zato ih pozivam da nastave da nam ukazuju na sve probleme na koje nailaze, a lokalne samouprave da vode računa o opremi koju smo im dodelili na korišćenje kako bismo efikasnije čuvali jednom očišćene lokacije, poručila je Vujović.

Građani su kroz sistem gReact prijavljivali i probleme koji se odnose na zaštitu vazduha i ozonskog omotača, zatim na zaštitu voda, zemljišta, ali i probleme poput zapušenih šahti, nelegalne gradnje i drugo.

Prijave koje stižu administratorima jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema, a koje nisu u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine, prosleđuju se na postupanje nadležnim republičkim i lokalnim organima.

Administratori prate statuse prosleđenih prijava i o tome obaveštavaju podnosioce zahteva, čime se ubrzava procedura rešavanja.

Izvor: Vlada Srbije

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano