Search
Close this search box.
Bogojavljenje
Broj pregleda

Plivanje za Časni krst u petak u 12.00h

Podeli sa prijateljima:

U duhu tradicije i vere, na Bogojavljenje, 19. januara, ove godine se ponovno organizuje svečano plivanje za Časni krst na reci Svrljiški Timok, kod nove brane.

Plivači, foto: A.K.
Plivači, foto: A.K.

Tačno u 12 časova, desetine hrabrih takmičara iz Svrljiga i Niša započeće svoj plivački poduhvat u hladnim vodama reke.

Već danas, sve je spremno za ovaj dirljiv događaj koji okuplja zajednicu u proslavi pravoslavnog praznika. Organizatori su u nadi da će ovo tradicionalno okupljanje doneti radost i duh zajedništva.

Pokret iz dvorišta crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene planiran je za 11:30 časova, dok se plivački spektakl očekuje tačno u podne.

Do sada, deset hrabrih takmičara prijavilo se za učešće, spremni da se suoče sa izazovima hladnih voda i pokažu svoju hrabrost i veru.

Očekujemo da će ovo biti još jedan nezaboravan dan u istoriji plivanja za Časni krst u Svrljigu, doprinoseći duhovnom i zajedničkom iskustvu lokalne zajednice.

O KRSTOVDANU I BOGOJAVLJENJU 

cani krst svrljig

Krstovdan, koji se obeležava 18. januara, predstavlja praznik posvećen krštenju Isusa Hrista u reci Jordan.

Ovaj praznik ima poseban značaj u pravoslavnoj tradiciji, simbolizujući trenutak kada je Bog postao čovek radi spasenja čitavog čovečanstva.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje postalo je dragocena tradicija koja prati ovaj praznik. Motivacija iza ovog čina nije samo sportska veština ili takmičenje, već duboko ukorenjena duhovna dimenzija. Učešće u plivanju za Časni krst predstavlja odanost veri, hrabrost i spremnost pojedinca da se suoči sa izazovima, simbolizujući Isusovo krštenje u reci Jordan.

Ovaj čin, izveden u hladnim vodama, simbolizuje očišćenje duše i tela, pokazujući posvećenost vere i predanost življenju u skladu sa hrišćanskim vrednostima. Plivanje za Časni krst okuplja zajednicu u duhovnom okruženju, podsećajući nas na važnost solidarnosti, hrabrosti i vere.

Kroz ovu tradiciju, vernici i zajednica zajedno proslavljaju praznik Krstovdan, deleći radost i duh zajedništva. Plivanje za Časni krst ostaje ne samo sportsko takmičenje već i izraz vere, hrabrosti i zajedništva u pravoslavnom duhu.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano