Search
Close this search box.
Hristos se rodi!
Broj pregleda

Danas je Božić, najradosniji praznik!

Podeli sa prijateljima:

U srcu pravoslavnih domova širom Srbije danas je odjekivala radost, jer je stigao najradosniji hrišćanski praznik – Božić, dan koji označava rođenje Isusa Hrista. Ova svečanost, koja se tradicionalno obeležava 7. januara, proslavlja se tokom trodnevnog perioda, ispunjenog molitvama, običajima i toplinom porodičnih okupljanja.

Badnji dan, Crkva Svrljig, foto: M.M.
Badnji dan, Crkva Svrljig, foto: M.M.

Jutros su pravoslavni vernici rano ustali i uputili se ka crkvama kako bi prisustvovali liturgiji, dok su oni koji su postili tokom božićnog posta sa ponosom pristupili svetoj pričesti.

Crkva u Svrljigu Sveti car Konstantin i carica Jelena bila je prepuna vernika, a sveštenici Nikola Miljković i Mladen Marinković imali su pune ruke posla. Oni su najavili Svetu liturgiju i za sutra i prekosutra.

Posebnu čar prazničnom domu donosi položajnik, tradicionalni gost koji prvi čestita Božić domaćinu i njegovoj porodici. Veruje se da bi muškarac, poznat kao položajnik, trebalo da prvi izgovori reči “Hristos se rodi”, na koje domaćin i ukućani odgovaraju sa “Vaistinu se rodi”. Položajnik potom prilazi vatri, pomažući rasplamsavanje plamena, izgovarajući reči koje simbolizuju sreću i veselje u domu. Ovaj običaj donosi lepe želje i osveženje, a domaćica ga često nagrađuje simboličnim poklonom u znak zahvalnosti.

Svečani ručak okuplja celu porodicu oko bogato ukrašene božićne trpeze, prepune voća, povrća, mesa, hleba i slastica. Na sredini stola se nalazi česnica, poseban hleb sa unutar njega skrivenim metalnim novčićem. Prema običaju, česnica se preliva vinom, a potom se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Onaj ko pronađe novčić u svom delu česnice, prema narodnom verovanju, biće srećan cele godine.

Domaćini su tradicionalno pripremili pečenicu, obično prase, koje je danas ponosno izneto na trpezu. U nekim mestima mladići su zadržali običaj poklanjanja božićnice – ukrašene jabuke devojkama.

Nakon svečanog ručka, porodice su posetile prijatelje i rodbinu, deleći radost i čestitke povodom praznika. U skladu s drevnim verovanjem, padanje kiše na Božić simbolizuje plodnost i obilje, dajući nadu u blagostanje u narednoj godini.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano