Search
Close this search box.
Badnjače, Badnjače
Broj pregleda

Najlepši je Badnji dan – Na domaćinski način obeležen u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

U srcu Svrljiga, u duhu zajedništva i ljubavi prema tradiciji, juče je proslavljen Badnji dan na način koji će još dugo ostati urezan u sećanjima svih prisutnih. Šuma ka Željevu odjekivala je zvucima sečenja Badnjaka, u skladu sa vekovnom tradicijom koja simbolizuje radost predstojećeg Božića.

Litija do Crkve, foto: D.R.
Litija do Crkve, foto: D.R.

U popodnevnim časovima, velika kolona mladih, roditelja sa decom i veselih mladića i devojaka, pod zvucima trubača, krenula je put Crkve.

Badnjak stigao u centar, foto: Svrljiške novine
Badnjak stigao u centar, foto: Svrljiške novine

Kroz centar grada zastala je na trenutak, gde su se odvijala vesela kola i molitve, prožimajući atmosferu radosti i zajedništva.

Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene bila je poprište nesvakidašnjeg dočeka Badnjaka. Litija je bila ispraćena ovacijama, lepim komentarima i osmesima Svrljižana.

Badnjak, foto: Svrljiške novine
Badnjak, foto: Svrljiške novine

Na bini, u porti Crkve, predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković obratio se prisutnima, čestitavajući praznik i naredni Božić.

Čestitke za Badnji dan, foto: Svrljiške novine
Čestitke za Badnji dan, foto: Svrljiške novine

Narodni poslanik Milija Miletić takođe je poželeo puno sreće, zdravlja i berićeta u 2024. godini.

Svečanost je dostigla vrhunac kada su sveštenici Mladen Marinković i Nikola Miljković zajedno sa domaćinom Markom Miladinovićem presekli slavski kolač.

Sveštenik Mladen Marinković i kolačar Marko Miladinović, foto: R.D.
Sveštenik Mladen Marinković i kolačar Marko Miladinović, foto: R.D.

Taj čin simbolizuje zajedništvo i deljenje radosti, a deo kolača predat je budućem kolačaru Dejanu Miletiću, direktoru Predškolske ustanove “Poletarac” Svrljig.

Kolačari lome kolač, Miladinović i Miletić, foto: R.D.
Kolačari lome kolač, Miladinović i Miletić, foto: R.D.

Proslava Badnjeg dana nastavljena je uz muziku Fuletovog orkestra, kuvano vino, rakiju i preukusne mekice koje je pripremio Saša.

Posebno treba istaći ukusnu rakiju kao dobrovoljni prilog firme “Žicaprom”, koja je, zajedno sa drugim donatorima, doprinela veličanstvenosti događaja.

Domaćin Marko Miladinović izrazio je zahvalnost svim sponzorima, među kojima se ističu Žicapro, Plantamel – koji je donirao čaj za sve sugrađane, Trilord – koji je donirao materijal za izradu paketića, kao i prodavnice i marketi koji su pomogli da se paketići pripreme i to: Mini Market (Dojča), TR “Saraj” (Bata Lazarević), Zona dobre trgovine (Zlatimir Rašić), Oaza promet (Dragan Oaza), Maks Luks (Market koji posluje u Svrljigu, sa predstavništvom u Knjaževcu), te Cvećari Anđela, pekari “Belija” i “Mega pekarica” koji su zajedničkim snagama pripremili najveću i najlepšu česnicu do sada, kao i poljoprivredno gazdinstvo “Stevanović” iz Labukova koje je doniralo med Crkvi, kao i pojedincima: gospođi Sevdiji Ivković, koja je predano radila na šivenju materijala za paketiće, Slaviši Matejiću koji je bio zadužen za pripremu pića sa svojim kolegama, Predragu Stanojeviću koji je bio u ulozi Božić Bate, kao i Nini Marković, Vukosavi Miljković, Juliji Marković, Silviji Miladinović i Mileni Krstić koje su uredno upakovale i pripremile paketiće za svu decu Svrljiga.

Zahvalnosti je uputio i Crkvenom horu, voditelju programa Vuku Milenkoviću, deci koja su učestvovala na bini, Braniši Antiću koji je propratio svaki detalj i pobrinuo se da badnjak bude dobro pozicioniran, Andriji, Ivanu, Nikoli i Milošu bez kojih badnjak ne bi stigao do Crkve, JKSP-u koji je obezbedio da badnjak iz šume dođe do Opštine, Zvonku Aksentijeviću koji je pronašao mesto i badnje drvo, Slaviši Aleksiću koji učestvuje u organizaciji od samog početka, KUD-u Svrljig i Sanji Ranđelović, kao i AFA ,,Osmeh”Dušku Živanoviću. 

Badnji dan Svrljig, foto: Svrljiške novine
Badnji dan Svrljig, foto: Svrljiške novine

Velika zahvalnost upućena je i medijima koji su pratili ovu svečanost: Televiziji Super D plus, Radiju Bubamara, Svrljiškim novinama i portalu “Glas juga”.

Domaćin se posebno zahvalio i orkestru Saše Milojića Fuleta koji je zajedno sa Sašom Marijanovićem obezbedio da narod uživa u dobroj muzici, pesmi i veselju, kao i trubačima “Timočani” iz Knjaževca, koji su uveličali atmosferu svojim prisustvom u litiji.

U organizaciji ovog događaja, pored Opštine Svrljig i Crkve, značajnu ulogu odigrao je i Centar za turizam, kulturu i sport pod upravom direktora Dragana Savića.

Sve u svemu, Badnji dan u Svrljigu protekao je u duhu zajedništva, radosti i ljubavi, a zahvaljujući velikodušnosti sponzora, ostavio je neizbrisiv trag u srcima svih prisutnih.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Tradicija i zajedništvo