Search
Close this search box.
Poljoprivreda
Broj pregleda

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

Podeli sa prijateljima:

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković potpisala je sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede.

kombajn poljoprireda

Sporazum su u Vladi Srbije potpisali predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja proizvođača mleka „Naše mleko”, Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženja STIG Požarevac, Udruženja „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije”, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adrani”.

Tanasković je istakla da je ovo veliki napredak jer je upravo okončano sve ono što je bilo iza nas u poslednjih nekoliko dana, i dodala da je sve ono što je dogovoreno tokom pregovora predstavnika Vlade i poljoprivrednika u subotu stavljeno na papir.

Ona je navela da je država obezbedila novih 40 milijardi dinara, tako da će budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovoj godini iznositi istorijskih 120 milijardi dinara, od čega će više od 104 milijarde biti namenjene subvencijama.

Iznos povećanja po hektaru je duplo povećan – sa 9.000 na 18.000 dinara, povećanje po grlu sa 30.000 na 40.000 dinara, dok će povećanje iznosa po litri mleka biti 19 dinara umesto 15, precizirala je ona.

Ministarka je konstatovala da će sve ove mere doprineti tome da poljoprivrednici mogu lakše da prežive ovu godinu.

Takođe, ukinut im je trošak u visini od 50 odsto za odvodnjavanje u ovoj godini, s tim da sledeće godine idemo na kompletno ukidanje tog nameta. Naredne godine ćemo pronaći model za subvencionisanje „plavog dizela”, koji poljoprivrednici koriste u proizvodnji, objasnila je Tanasković.

Ona je izrazila nadu da će sledeći agrarni budžet biti napravljen sistemski i temeljno kako ne bismo dolazili u slične situacije.

Izvor: Vlada Srbije

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano