Badnjače, badnjače...

Sutra je Badnji dan! PROGRAM OBELEŽAVANJA U SVRLJIGU

Broj pregleda

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave sutra Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Božić – rođenje Isusa Hrista.

Badnji dan u Svrljigu, foto: M. Miladinović, Svrljiške novine
Badnji dan u Svrljigu, foto: M. Miladinović, Svrljiške novine

Službama bdenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Ovaj praznik je i poslednji dan 40-dnevnog Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu Božića.

U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao.

Na taj dan ujutro najstariji muški ukućanin zaseče hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, koje treba odseći sa tri udarca tako da padne na istok.

Svrljižani će po običaju po badnjak krenuti rano ujutru, a kako je rečeno, predsednik Opštine Svrljig Miroslav Marković i njegovi saradnici po badnjak će krenuti iz Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene u 5 sati ujutru.

Litija i nošenje badnjaka do crkve kreće u 14 časova, a građani će se okupiti ispred zgrade Opštine Svrljig.

Kao po starom dobrom običaju, kolona će zastati u centar grada gde će folklorna društva, okupljeni građani i ostali odigrati kolo, a potom nastaviti put crkve.

Kako nam je saopšteno, u 15 časova priprema se paljenje badnjaka, a za sve posetioce obezbeđen je besplatan čaj, rakija, vino i mekice.

Najmlađima će biti podeljeni paketići, sve prisutne uveseljavaće trubači.

PROGRAM:

05.00 Sečenje badnjaka
14.00 Litija od zgrade opštine do crkve
15.00 Paljenje badnjaka

Pročitajte i

Badnjak ispred zgrade opštine Svrljig, foto: M.M.

Ovako je u Svrljigu obeležen Badnji dan

Danas u 14 časova od zgrade opštine Svrljig krenula je litija ka crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene.  Ovogodišnji kolačar, predsednik opštine, Miroslav Marković,

Badnje jutro, foto: M.M.

USS: Srećan vam Badnji dan

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić čestitao je Badnje jutro i Badnji dan svim svojim sugrađanima. On je rano jutros doneo badnjak ispred prostorija USS

Svrljižani krenuli u badnjak pre zore

Građani Svrljiga, pa i sami predstavnici vlasti, krenuli su po badnjak rano jutros, pre svitanja, kako nalažu običaji i tradicija.  Rano jutros, pre zore, kolačar

Badnje veče u Drajincu

Obeležavanje Badnjeg dana i u Drajincu

Meštani Drajinca obeležiće svečano Badnji dan polaganjem badnjaka, lomljenjem česnice ispred crkve Svetog Nikole u centru sela.  Organizatori proslave pozivaju sve da se pridruže obeležavanju.

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *