Search
Close this search box.
Stočarstvo
Broj pregleda

Od septembra za tri dinara veće premije za mleko

Podeli sa prijateljima:

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će Vlada sutra početi postupak povećanja premije za mleko sa sedam na 10 dinara, a realizacija će početi od septembra.

Branislav Nedimovic 1
Branislav Nedimović (SNS), foto: Svrljiške novine

Nedimović je u izjavi za Tanjug televiziju ocenio da je situacija u mlečnom govedarstvu izuzetno nepovoljna zbog visoke cene imputa, odnosno hrane za životinje.

On je preneo da država razgovara sa trgovinskim lancima i mlekarima, kako bi se videlo šta oni mogu da urade paralelno sa merama države, istakavši da očekuje da će mlekare izaći sa dodatnim povećanjem cena.

Prema njegovim rečima, činjenica je da mora doći do rasta cene mleka, jer ova proizvodnja više ne može da trpi sadašnje visoke cene imputa da ne bi došlo do smanjenja broja grla u budućnosti.

Potpredsednik Vlade je rekao da je danas održao sastanak sa mlekarama, kod kojih postoji spremnost da u narednim danima izađu sa određenim predlozima za korekciju cene mleka, dok će sledeće nedelje biti održan sastanak sa trgovinskim lancima o tome da poskupljenje ne bude veliki udar na kupce.

Nedimović je naglasio da se mora voditi računa o celom sistemu i da ne sme doći do nekontrolisanog rasta cena finalnog proizvoda, jer to može da dovede do smanjene prodaje mleka, što takođe nije dobro.

On je, govoreći o ovogodišnjem rodu poljoprivrednih kultura, istakao da će, i pored vremenskih neprilika koje su nas snašle, Srbija u bruto društvenom proizvodu u poljoprivredi biti na nivou prošlih godina koje su bile rekordne.

Najviše pada će biti u sektoru kukuruza, dok ćemo kod pšenice imati rast u odnosu na prethodnu godinu, ali kada se pogleda celokupan bilans bićemo otprilike na lanjskom nivou, objasnio je potpredsednik Vlade.

U svetu trenutno veliki problem predstavljaju visoke cene ratarskih kultura, koje su na istorijskom maksimumu, što otežava situaciju u stočarstvu, naveo je on i poručio da će Srbija imati dovoljno hrane za svoje potrebe i da će ostati i za izvoz.

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano