Projekat 2021
Broj pregleda

Šta bi deca trebalo da znaju pre nego što „zakorače” u digitalni svet?

U okviru projekta koji portal ,,Svrljiške novine” realizuje na svom portalu, a tiče se mladih koji žive na selu i u gradu, govorimo i o tome šta bi deca trebala znati pre nego što zakorače u digitalni internet svet.

web design 3411373 640

Šta bi deca trebalo da znaju pre nego što „zakorače” u digitalni svet?

  • Digitalni svet je stvaran svet, neodvojiv od iskustava stečenih izvan njega, kao što je digitalna komunikacija stvarna komunikacija, iako se odvija posredstvom digitalnih uređaja.
  • Sva pravila koja važe u komunikaciji uživo, odnose se i na komunikaciju posredstvom digitalnih oruđa (npr. biramo sa kim komuniciramo i koje lične informacije delimo sa drugima, prekidamo komunikaciju sa osobama koje nam upućuju uvredljive, neprimerene ili vulgarne poruke i obraćamo se za pomoć odraslim osobama od poverenja itd.)
  • Veb-servisi putem kojih komuniciramo imaju pristup našim ličnim podacima, privatnim porukama, fotografijama, kontaktima itd.
  • Uspostavljanje kontakata sa nepoznatim osobama na internetu, kao i prihvatanje „zdravo za gotovo” informacija koje nam drugi saopštavaju putem interneta (pogotovu ako je reč o osobama koje nismo upoznali uživo) smatra se nebezbednim ili rizičnim ponašanjem.
  • Zlonamerne osobe koje iniciraju komunikaciju u digitalnom okruženju najčešće imaju kao krajnji cilj susret sa osobom uživo.

COA SvrljigOvaj tekst deo je projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig u prvoj polovini 2021. godine.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *