Search
Close this search box.
COVID-19
Broj pregleda

Ugostiteljski objekti od danas rade i u zatvorenom

Podeli sa prijateljima:

Član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Branislav Tiodorović potvrdio je da od danas ugostiteljski objekti u zatvorenom mogu da rade do 22 časa, uz 50 odsto popunjenosti kapaciteta, poštovanje distance od 1,5 do dva metra i bez muzike.

Tiodorović, foto: RTV, Dnevnik
Tiodorović, foto: RTV, Dnevnik

Tiodorović je nakon današnje sednice Kriznog štaba istakao da ova mera stupa na snagu sutra od ponoći i naglasio da je zdravstveni sistem spreman za pojavu novoobolelih za oko sedam do 10 dana, ali ne u broju kao što je bio slučaj u prethodnom periodu.

Virus je tu, u našem okruženju. Sve ostalo što bi moglo biti predmet razgovora imaćemo na sledećoj sednici, koja će biti održana naredne sedmice, kada ćemo na osnovu podataka oceniti situaciju i da li možemo očekivati njeno smirivanje, sa manje novoobolelih, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, ipak je i dalje visok broj smrtnih ishoda kao posledica koronavirusa.

On je saopštio da je doneta i odluka da naši građani koji žive u inostranstvu, gde su uredno vakinisani, mogu da uđu u zemlju bez ograničenja, navodeći da se očekuje da će zemlje iz kojih dolaze to isto primeniti i prema nama, odnosno uvesti recipročne mere.

Tiodorović je, govoreći o digitalnim kovid sertifikatima o vakcinaciji, rekao da smo na pravom putu i da su naši sertifikati pohvaljeni od nekih zemalja i Evropske komisije.

Nadamo se da će biti prihvaćeni u potpunosti i da ćemo imati racionalnu metodu koja će nam pomoći da komuniciramo lakše, a i da putujemo, objasnio je on.

Član Kriznog štaba je naglasio da se preranim popuštanjem mera ne sme napraviti greška i da se tome mora pristupiti sa velikim oprezom, na osnovu egzaktnih podatka zdravstvenog sistema, kliničara i ocena svih službi.

On je najavio da će se o tome razmišljati u narednom periodu, uz uverenje da će do konkretizacije doći za 15 do 20 dana.

Prema njegovim rečima, mora se još sačekati sa odlukom o otvaranju noćnih klubova i radu ugostiteljskih objekata nakon 22 časa, uz napomenu da kada budemo imali, na primer, ispod 100 novopozitivnih na dnevnom nivou, možemo da pustimo da sve normalno funkcioniše.

Takođe, Tiodorović je dodao da na Kriznom štabu nisu razmatrani drugi zahtevi o okupljanjima ili proslavama, i da i dalje važi mera da nema okupljanja više od pet osoba na jednom mestu, uz poštovanje svih pravila.

On je, kada su u pitanju benefiti za one koji su vakcinisani, ponovio stav da svaka odluka o tome mora biti u skladu sa medicinskim merama, pravnim normama i u skladu sa zaštitom ljudskih prava.

Radi se na tome da i oni koji iz opravdanih razloga nisu mogli da se vakcinišu moraju da imaju određene benefite, uz negativan PCR test, objasnio je Tiodorović.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

Bravo

Košarkaški klub Svrljig obezbedio ulazak u viši rang takmičenja

FOTO

Zbog ljudskog nemara – učestali požari na teritoriji Svrljiga (HITAN APEL)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano