Projekat 2021

U Beloinju ima škole, ali nema đaka! Ima mladih, ali i starih

Do pre samo nekoliko godina selo Beloinje imalo je samo jednog učenika u isturenom odeljenju OŠ ,,Dobrila Stambolić“.

Međutim, danas gotovo da više nema ko da otvori školu u ovom selu, koja za razliku od mnogih ima i svoje sportsko igralište, asfaltiran put i prilaz do nje i sve druge potrebne stvari za njeno funkcionisanje.

Do pre nekoliko godina sa jednim đakom radila je učiteljica, koja je kasnije ,,prekomandovana“ na drugom mestu, a katanac sada ,,krasi“ vrata ove škole.

Pogled na crkvu Svetog Marka u selu Beloinje, foto: M.S. / Svrljiške novine
Pogled na crkvu Svetog Marka u selu Beloinje, foto: M.S. / Svrljiške novine

Meštani Beloinja se prisećaju zlatnih vremena, kada je škola bila puna đaka i nastavničkog osoblja, a seoski putevi puni ljudi.

To se ne vraća više, bilo prošlo. Drago nam je što smo živeli u tom vremenu, jer je to nešto što se rečima opisati ne može kaže A.J. za naš portal.

Inače, Beloinje nije selo bez života. U njemu živi veliki broj mladih ljudi, i oni su radni i vredni. Mnogi rade u Svrljigu, Nišu i drugim okolnim mestima, i ne razmišljaju da napuštaju svoja ognjišta.

Svima njima primarni cilj je da razvijaju svoja poljoprivredna gazdinstva, da unapređuju voćarstvo i ratarstvo i da se brinu o svojim porodicama. Tako uče i svoju decu.

U selu je na zahtev velikog broja ljudi izgrađena i crkva posvećena Svetom Marku koja se nalazi na prelepom mestu.

M.J. za naš portal kaže da u selu ima života, da nije sve tako crno i da je potrebno veoma malo da se selu vrati stari sjaj. On je prokomentarisao i izgradnju crkve koja je u mnogome doprinela duhovnom razvitku sela, istakavši da se svake godine na dan seoske slave okupi veliki broj ljudi.

COA SvrljigOvaj tekst deo je projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig u prvoj polovini 2021. godine. 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *