Objave urodile plodom
Broj pregleda

ZAJEDNO ZAUSTAVLJAMO BESPRAVNU SEČU ŠUMA: Krenula intenzivna kontrola bespravne seče šuma na teritoriji Svrljiga

Nakon objavljivanja fotografija bespravne seče šume u ataru Davidovca na zvaničnoj Fejsbuk stranici ,,Svrljiške novine”, ovih dana znatno je povećana kontrola na terenu. 

Krađa šume, foto: S.B.
Krađa šume, foto: S.B.

Naime, nezvanično saznajemo da je 24. februara, pre četiri dana, u selu Davidovac sprečena bespravna seča šume, te da je lice koje je krenulo da obara stabla u tuđoj šumi zaustavljeno, legitimisano i dalje, po Zakonu procesuirano.

Internet portal ,,Svrljiške novine” već duže vreme upozorava javnost o problemu bespravne seče šuma koja je postala učestala na teritoriji Svrljiga.

Kako stati na put ilegalnoj seči šuma u svrljiškom kraju?

Vlasnik šume u Davidovcu B.S. za naš portal kaže da je ogorčan količinom krađe šuma u ovom selu i ističe da je bespravna seča možda najzastupljenija u ataru Davidovca.

Već dugi niz godina traje bespravna seča šume u mom selu, a uveren sam i šire. Zna se ko to radi. Potrebno je malo Zakon korigovati po tom pitanju, a vikendom da budu pojačane kontrole od strane ovlašćenih lica jer baš tada odlaze kolone kamiona na utovar, nažalost ukradenih šuma. Treba svi da se borimo da se Zakon promeni i u pravcu da se ubrzanim procesom naplate štete, kako se ne bi čekalo po godinu, dve na naplatu, kaže B.S. za Svrljiške novine.

Vredno je istaći da nadležni intenzivnije vrše provere na terenu putem GPS-a i drugih raznih uređaja kojim vrše proveru sečeneih šuma.

Svi znamo da je ovo jedan globalan problam, pogotovu u Srbiji, jer srpske šume decenijama nestaju – delom zbog klizišta, poplava i požara, delom i zbog nezakonite seče.

Uprkos stalnim apelima nadležnih, svake godine poseče se oko dva miliona stabala četinara, a najviše ih strada tokom praznika.

Josif Pančić, foto: Gmihail, preuzeto: Wikipedia
Josif Pančić, foto: Gmihail, preuzeto: Wikipedia

„Posecite šume nekom narodu i vi ste uništili taj narod“, rekao je naš čuveni prirodnjak Josif Pančić…

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *