Search
Close this search box.
Pčelarstvo
Broj pregleda

Pčelarstvo u svrljiškom kraju

Podeli sa prijateljima:

Bavljenje pčelarstvom je od velike važnosti. Boravak u prirodi, u zdravoj sredini, oplemenjena cvećem, travom, drvećem. U pčelarstvu se dobijaju proizvodi: med, propolis, mleč koji imaju učinak u lečenju i ishrani.

Pčelar Mihajlo Stevanović, privatna arhiva
Pčelar Mihajlo Stevanović, privatna arhiva

Danas smo za rubriku ,,Intervju” razgovarali sa pčelarom iz Labukova, kod Svrljiga, Mihajlom Stevanovićem koji ima 26 godina i već nekoliko godina ozbiljno se bavi pčelarstvom. Vredno je istaći da Opština ima  oko 14.000 stanovnika, a nešto više od 7.500 košnica. Iz lokalnog budžeta redovno stiže pomoć u opremi, a od Ministarstva poljoprivrede subvencije na godišnjem nivou po registrovanom pčelinjem društvu.

Kako se dobija čist organski med?

Za organsku proizvodnju meda potrebno je ispoštovati propise koji se odnose na organsku proizvodnju a to je da u krugu od 3km oko košnica bude samo prirodna vegetacija, korišćenje isključivo čistog voska i kod lečenja se mogu koristiti kiseline i biljni preparati.

Da li si se pronašao u pčelarstvu?

Da pronašao sam se u tom poslu, svakim danom se stiče sve više iskustva, postoji puno različitih poslova koji se obavljaju sa pčelama, druženje i nova poznanstva su zaštitni znak pčelara jer se obilazi dosta novih terena ne teritoriji cele zemlje, upoznaju se kolege, a tu je i za one koji vole da se bave kreativnim radom priprema samih košnica za naseljavanje pčelama.

Koga možemo smatrati za pčelara?

Za pčelara možemo smatrati osobu koja ima puno strpljenja, koja je uporna, jer rad sa pčelama je precizan i nije uvek lak. Pčelar je onaj ko je u pčelarstvo ušao prvo zbog ljubavi prema pčelama a tek onda i zbog zarade, jer pčelari nisu bogataši i ljudi koji “bacaju” svoj novac.

Za koga je bavljenje pčelarstvom rizično?

Pčelarstvo može biti rizično za osobe koje su alergične na pčelinji otrov odnosno na ubod pčela.

Pčelar Mihajlo Stevanović, privatna arhiva
Pčelar Mihajlo Stevanović, privatna arhiva

Potrebna oprema za početak bavljenja pčelarstvom?

Za početak bavljenja pčelarstvom nije potrebno puno toga, potrebna je košnica u kojoj ćete smestiti pčele, potrebna vam je zaštitna kapa i dimilica, to su najosnovnije stvari za sam početak. Kasnije je potrebna centriga, kada za otvaranje ramova, topionik za vosak i ostale sitnice.

Kada započeti sa pčelarstvom?

Za početak bavljenja pčelarstvom nije bitno koliko imate godina, da bi se prešlo od hobija na ozbiljnije profesionalno pčelarstvo potrebno je par godina.

Može li se živeti od pčelarstva?

Može se živeti od pčelarstva, ranije se govorilo da je za to potrebno oko 100 košnica, po mom mišljenju danas je možda potrebno od 200 košnica pa naviše, naravno tu je moguća a i poželjna kombinacija proizvodnje pčelinjih proizvoda da se ne zavisi samo od meda.

Pčelarski proizvodi-koji, koji med?

Od pčelinjih proizvoda najpopularniji je med, a najčešće vrste meda koje se mogu naći u našoj zemlji su bagrem, suncokret, livada i šuma.
Što se tiče ostalih proizvoda to su propolis, polen, perga, matični mleč i kod nas još uvek nedovoljno zastupljen pčelinji otrov.

Jedan komentar

  1. To da se može živeti od pčelarstva je bajka za malu decu. Kao i od bilo kakve poljoprivrede u Svrljigu. Jer da je tako, pritisak na poljoprivredne radove bi bio veliki a pritisak na zapošljavanje u lokalnom javnom sektoru mali. A vidimo da nije tako nego obrnuto. Uostalom, ako smo opština sa najviše košnica ali i istovremeno i najsiromašnija, izgleda da su te dve stvari u nekakvoj proporciji.

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano