Da li je moguće?
Broj pregleda

Kako stati na put ilegalnoj seči šuma u svrljiškom kraju?

Ilegalna seča i krađa šuma je sve učestalija u Srbiji, ali i u svrljiškom kraju. 

Seča šuma u svrljiškom kraju, foto: Redakcija
Seča šuma u svrljiškom kraju, foto: Redakcija

To je krivično delo protiv životne sredine, a najviše je seča u privatnim šumama kje niko ne čuva.

Stručnjaci kažu da nije svaka seča šume uništavanje prirode! 

Naime, seča šume bez plana i suprotno propisima je uništavanje prirode, dok je kontrolisana seča šuma pozitivna po životnu sredinu i šumski život.

U svrljiškom kraju seča šuma, za razliku od ranije, sada se bukvalno može videti sa puta – golim okom, jer su duboke šume verovatno skoro pa sve posečene. Veliki broj je ilegalne seče na našem terenu, nezvanično saznaje naš portal, a i lokalni odbornici u prošlom sazivu apelovali su na ovaj problem.

Po zvaničnim podacima najviše je ilegalne seče na jugu Srbije, pa je tako za zadnjih desetak godina krivično delo ,,šumska krađa” na prvom mestu po broju slučajeva.

Vredno je reći da nekontrolisana seča šuma utiče negativno na biljni i životinjski svet u šumama, ali i na ljude, znajući da su drva glavni prečišćivači vazduha, tzv. pluća sveta.

Apelujemo na nadležne da mnogo više povedu računa o ilegalnoj seči šuma.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

2 Komentara

  • Najzad se neko setio da ovom velikom problemu posveti malo pažnje. Hvala Vam! Ne znam zašto ljudi zanemaruju vrednost šume ( onu pravu vrednost koja se ne meri novcem), bojim se biće kasno kad se osveste.

  • Slusam sta pricaju na skupstini samo neke gluposti niko da se seti da bar jedan jedini minut posveti problemu trsenju i ono malo suma sto je ostalo.Njima su bitnije kolicije ko ce s kim dok nam Svrljig i sume Svrljiga stradaju

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *