Search
Close this search box.
Broj pregleda

Moguća izgradnja Vetro – parka

Podeli sa prijateljima:

Opština Svrljig dobila povoljne rezultate nakon dvogodišnjeg ispitivanja potencijala ’’ruže vetrova’’ na Vetrilima kod Slivja. Uskoro se očekuju rezultati ispitivanja sa Dobriča.

Gusevac ruze vetrova
Arhivska fotografija: Postavljanje stuba na Dobriču 29.april 2010.godine

Agencija za energetsku efikasnost skoro dve godine vršila je ispitivanja potencijala ‘’ruže vetrova’’ na teritoriji opštine Svrljig. Najpre je stub za ispitivanje postavljen na Dobriču kod Guševca, da bi nešto kasnije identičan stub bio stacioniran i na takozvanom mestu ‘’Vetrila’’ nadomak Slivja. Nakon dužeg merenja i veoma preciznih ispitivanja, povoljni rezultati su dostavljeni lično predsedniku opštine Svrljig, Miliji Miletiću, koji je juče iz tog razloga boravio u Agenciji za energetsku efikasnost Republike Srbije.

Svakako ćemo iskoristiti pozitvne podatke i prionuti u potrazi za novim investitorima. Za sada imamo listu potencijalnih koji žele da ulažu u alternativne vidove električne energije, ali javnim pozivom I istaknutim rezultatima na opštinskom sajtu očekujemo više zaintereosvanih investitora, istakao je predsednik Miletić nakon sastanka sa zamenikom direktora mr Bojanom Kovačićem i savetnikom za nove i obnovljive izvore energije Ratislavom Kragićem.

Agencija 19 sept
19.septembra 2012.godine u Agenciji za energetsku efikasnost

Tim stručnjaka Agencije nastavlja sa obradom podataka potencijla efikasnosti ruže vetrova koji su takođe vršeni i na Dobriču kod sela Guševac. Za sada rezultati sa ispitivanja su sasvim zadovoljavajući i očekuju se pozitivniji, pa čak i bolji nego na Vetrilima.

Miletić je naglasio da Svrljigu predstoji velika šansa za bolji ekonomski razvitak ukoliko se iskoriste svi vidovi alternativne energije sunčeve, energije vetra i vode.

–       Akcenat ćemo staviti i na takozvane ‚‚mini – hidro elektrane‚‚ za čiju izgradnju u našem kraju već ima zainteresovanih. Prednost će biti  kroz lakše obezbeđivanje radnih dozvola i ostalih papiroloških odobrenja i saglasnosti, naglasio je Miletić  i dodao da Svrljig već ima nekoliko mesta na kojima je moguća  izgradnja mini hidro elektrana, ali i izgradnja Vetro parka za šta se čeka  kompletarnje rezultata dosadašnjih iztraživanja.

Opština Svrljig je 2010.godine radi postavljanja meteoroloških stubova za ispitivanje potencijala vetra na Dobriču kod Guševca i Vetrilima kod Slivja, potpisala ugovore sa naučnim institutom Vinča, Agencijom za energetsku efikasnost, mašinskim fakultetom iz Niša i privrednom Komorom grada Zaječara.

arhivksa fotografija
Arhivska fotografija: Profesor Vukić (Vinča), predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, i asistent Predrag Živković
Iz Agencije za energetsku efikasnost poručuju da će opština Svrljig u narednom periodu imati svu moguću logističku podršku.

O Agenciji:

Agencijа zа energetsku efikаsnost Republike Srbije je formirаnа zbog strаteške potrebe Srbije zа unаpređenjem uslovа i merа zа rаcionаlno korišćenje energije i energenаtа.  Predlаgаnjem podsticаjnih merа zа povećаnje energetske efikаsnosti i promovisаnjem znаčаjа energetske efikаsnosti, kаo i uprаvljаnjem progrаmimа i projektimа zа rаcionаlno korišćenje energije i veću upotrebu obnovljivih izvorа energije kаo jednih od ključnih fаktorа održivog rаzvojа, Agencijа doprinosi unаpređenju društveno odgovornog ponаšаnjа premа energiji u svim strukturаmа držаve i društvа. Nа tаj nаčin se poboljšаvаju indikаtori efikаsno korišćenjа energije u Srbiji i posredno doprinosi efektivnosti nаcionаlnog energetskog sistemа i energetskoj bezbednosti zemlje.

2 Komentara

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano