Veterinari
Broj pregleda

Timskim radom ojagnjili sedam ovaca carskim rezom (FOTO)

Svrljiški veterinari Goran Mihajlović i Miloš Zdravković Zdravče, timskim radom, carskim rezom u toku jednog meseca ojagnjili su sedam ovaca, što nije nimalo lak posao. 

Vlasnik Milinko iz Labukova kod Svrljiga, foto: G.M.
Vlasnik Milinko iz Labukova kod Svrljiga, foto: G.M.

Za osam godina, od kako radim u Veterinarskoj stanici u Svrljigu, obično, carskim rezom, ojagnji se jedna – do dve ovce tokom godine. Ove godine zadesilo se da smo na taj način ojagnjili čak sedam ovaca i to u roku od mesec dana, rekao je veterinar Goran Mihajlović za portal ,,Svrljiške novine”.

Kod stočara Milinka iz Labukova tri ovce su se ojagnjile carskim rezom, sve tri su ojagnjili Goran i Miloš, što je i zaintresovale naše novinare za ovu temu.

Rez na ovci, foto: G.M.
Rez na ovci, foto: G.M.

Dolazi i do toga da se ovca jagnji carskim rezom, težak je to posao za veterinare ali i za vlasnika, ali najbitnije je da na kraju sve bude kako treba, komentarišu stočari svrljiških sela koji su se susreli sa porađajem putem carskog reza kod svojih grla stoke za portal ,,Svrljiške novine”.

Jagnjići odmah nakon porađaja, foto: G.M.
Jagnjići odmah nakon porađaja, foto: G.M.

Kako saznajemo, carski rez kod ovaca se radi uglavnom kada jagnje ne može da izađe prirodnim putem zbog unutrašnjih mera karlice ovce ili zbog nekih drugih poteškoća prilikom porađaja, npr. zatvorenih kanala usled torzije, odnosno uvrtanja materice, te nodovoljno otvorenog porađajnog kanala.

Jagnjići odmah nakon porađaja, foto: G.M.
Jagnjići odmah nakon porađaja, foto: G.M.

Vredno je istaći da je poslednja intervencija veterinara Gorana Mihajlovića i Miloša Zdravkovića Zdravčeta bila uspešna, a na svet su stigla dva prelepa jagnjeta – crne i bele boje.

Veterinari Goran i Miloš, privatna arhiva
Veterinari Goran i Miloš, strastveni ljubitelji pčela i pčelarstva, privatna arhiva

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

1 Komentara

  • Svaka čast Goranu i Milošu

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *