Pod kamenim nebom!
Broj pregleda
[post-views]

OBELEŽAVANJE JUBILEJA – 50 godina od postavljanja Ginisovog rekorda Milutina Veljkovića

U organizaciji Centra za turizam, kulturu i sport, u svrljiškom selu Kopajkošara ispred pećinskog kompleksa Samar, 29. 09. 2020. godine u 19 časova obeležiće se jubilej – pedeset godina od dana izlaska Milutina Veljkovića iz pećine Samar i obaranja Ginisovog rekorda boravka pod zemljom.

Pecina Samar kod Svrljiga
Ulaz u pećinu, foto: Svrljiške novine

Inspirisan čovekovim osvajanjem Meseca i svetskim rekordom Francuza Anria Fiouta, koji je pod zemljom boravio 109 dana, Veljković je zamislio svoj boravak pod zemljom u sredini vrlo sličnoj vanzemaljskoj. S obzirom da se bavio speleologijom odabrao je pećinu Samar; juna 1969. godine kao čitalac obratio se redakciji „Večernjih Novosti” sa molbom da list bude pokrovitelj i organizator njegovog ekstremnog boravka u pećini u kojoj je proveo 464 dana, postavivši novi Ginisov rekord.

U okviru jubileja posetioci će moći da pogledaju „Speleonaut/Pod kamenim nebom“, dokumentarni film Sonje Đekić o njegovom petnaestomesečnom samovanju u pećini Samar, koji je premijerno prikazan na 24. Festivalu autorskog filma 28.11.2018. godine u Domu omladine u Beogradu.

Opsežni pećinski dnevnik Milutina Veljkovića „Pod kamenim nebom“ koji oživljava svakodnevne poslove (pripremanje kafe, prikupljanje pećinske faune…), ali i dramatična zbivanja kakva su vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama, zainteresovani će moći da pročitaju na sajtu Centra za turizam, kulturu i sport – kcsvrljig.rs.

pod kamenim nebom

Svi posetioci moći će da obiđu Etno muzej Kopajkošara, čiju je realizaciju podržala i pomogla Trag Fondacija. Pored tradicionalnih alata, predmeta i drugog muzejskog nasleđa, u Muzeju se nalazi i postavka posvećena Milutinu Veljkoviću i njegovom poduhvatu.

Povodom obeležavanja jubileja, uz aktivno učešće Bojana Pavlovića i drugih organizatora, biće omogućen i obilazak mesta boravka Milutina Veljkovića u pećinskom kompleksu Samar, koje se nalazi nedaleko od ulaza u pećinu.

Zbog ograničenog broja mesta u grupi svi zainteresovani koji žele da vide gde je boravio Milutin Veljković mogu da se prijave na broj: 0669763633 Bojan Pavlović

Polasci grupa će biti na svakih sat vremena počevši od 10 časova, dok će poslednji polazak biti u 17 časova.

Maksimalan broj osoba u grupi je 6. Vreme trajanja obilaska je 1 čas.

Informacije vezane za obilazak, potrebnu opremu i slične detalje možete dobiti na gore navedeni broj svakog dana od 08 do 21 č.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *