Pod kamenim nebom!

OBELEŽAVANJE JUBILEJA – 50 godina od postavljanja Ginisovog rekorda Milutina Veljkovića

Broj pregleda

U organizaciji Centra za turizam, kulturu i sport, u svrljiškom selu Kopajkošara ispred pećinskog kompleksa Samar, 29. 09. 2020. godine u 19 časova obeležiće se jubilej – pedeset godina od dana izlaska Milutina Veljkovića iz pećine Samar i obaranja Ginisovog rekorda boravka pod zemljom.

Pecina Samar kod Svrljiga
Ulaz u pećinu, foto: Svrljiške novine

Inspirisan čovekovim osvajanjem Meseca i svetskim rekordom Francuza Anria Fiouta, koji je pod zemljom boravio 109 dana, Veljković je zamislio svoj boravak pod zemljom u sredini vrlo sličnoj vanzemaljskoj. S obzirom da se bavio speleologijom odabrao je pećinu Samar; juna 1969. godine kao čitalac obratio se redakciji „Večernjih Novosti” sa molbom da list bude pokrovitelj i organizator njegovog ekstremnog boravka u pećini u kojoj je proveo 464 dana, postavivši novi Ginisov rekord.

U okviru jubileja posetioci će moći da pogledaju „Speleonaut/Pod kamenim nebom“, dokumentarni film Sonje Đekić o njegovom petnaestomesečnom samovanju u pećini Samar, koji je premijerno prikazan na 24. Festivalu autorskog filma 28.11.2018. godine u Domu omladine u Beogradu.

Opsežni pećinski dnevnik Milutina Veljkovića „Pod kamenim nebom“ koji oživljava svakodnevne poslove (pripremanje kafe, prikupljanje pećinske faune…), ali i dramatična zbivanja kakva su vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama, zainteresovani će moći da pročitaju na sajtu Centra za turizam, kulturu i sport – kcsvrljig.rs.

pod kamenim nebom

Svi posetioci moći će da obiđu Etno muzej Kopajkošara, čiju je realizaciju podržala i pomogla Trag Fondacija. Pored tradicionalnih alata, predmeta i drugog muzejskog nasleđa, u Muzeju se nalazi i postavka posvećena Milutinu Veljkoviću i njegovom poduhvatu.

Povodom obeležavanja jubileja, uz aktivno učešće Bojana Pavlovića i drugih organizatora, biće omogućen i obilazak mesta boravka Milutina Veljkovića u pećinskom kompleksu Samar, koje se nalazi nedaleko od ulaza u pećinu.

Zbog ograničenog broja mesta u grupi svi zainteresovani koji žele da vide gde je boravio Milutin Veljković mogu da se prijave na broj: 0669763633 Bojan Pavlović

Polasci grupa će biti na svakih sat vremena počevši od 10 časova, dok će poslednji polazak biti u 17 časova.

Maksimalan broj osoba u grupi je 6. Vreme trajanja obilaska je 1 čas.

Informacije vezane za obilazak, potrebnu opremu i slične detalje možete dobiti na gore navedeni broj svakog dana od 08 do 21 č.

Pročitajte i

Put do pećine Samar, foto: N.R.

Popravljen put do pećine Samar u Kopajkošari

Protekle nedelje popravljeni su putevi kroz Kopajkošaru koji vode do pećine Samar.  Radove su obišli predsednica Skupštine opštine Svrljig Tatjana Lazarević i pomoćnik predsednice opštine

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *