Razbežale se

Najezda zmija u Vlahovu (FOTO)

Broj pregleda

Nakon čišćenja seoskog groblja sve zmije razbežale su se po selu, pojedine su pokušale da uđu i u domove meštana Vlahova.

Ubijena zmija ispred ulaznih vrata, foto: M. M.
Ubijena zmija ispred ulaznih vrata, foto: M. M.

Groblje je detaljno preuređeno i očišćeno, ali zvuci trimera su  najverovatnije rasterali zmije koje su ga nastanile u prethodnom periodu.

Nadležne službe koje se bave dezinsekcijom i drugim tretiranjima za naš portal kažu da je u poslednjih desetak dana najveći broj poziva stigao iz Vlahova i svi se uglavnom žale na pojavu zmija.

Meštani sela su u strahu, pojavile su se zmije u nekoliko dvorišta, a ima ih i po ulicama.

Smuk koji je krenuo da uđe u kuću, foto: M.M.
Smuk koji je krenuo da uđe u kuću, foto: M.M.

Među zmijama najviše ima smukova, pa meštani izbegavaju da ih ubijaju, osim kad su ugroženi.


ZMIJA SMUK

Smuk naseljava svetle belogorične šume, ali preferira suvlja staništa, kao što su steene, gomile kamenja ili ruševine. Naseljava i livade sa grmljem i viokom travom. Smuk je dobar penjač i može se često videti kako se penje po drveću, a pliva samo ako mora. Leti se sunča, ali izbegava velike temperature. Većinom se u septembru krije zbog zimskog mirovanja. Ima blagu narav, ali često ujeda kad se oseti ugroženim, pri čemu ispušta sadržaj kloakalne žlijezde.

Mlade jedinke se hrane gušterima, dok se odrasli najviše hrane miševima i drugim sitnim glodarima koje po letnjim vrućinama love svaki treći dan. Povremeno se hrane i krticama, žabama, mladim pticama, voluharicama a nekad i vevericama. Plen ubija stezanjem, a guta ga od glave.


Viđamo razne zmije, ranije su bile u stenama iznad sela, ali izgleda kako ponestaje ljudi zmije se spuštaju u selo, kaže meštanin Vlahova J.K.

U mnogim domovima izvršeno je tretiranje od ovih gmizavaca koje bi u narednim danima moglo da da znatno povoljnije rezultate.

Ukoliko i vi imate neku sličnu priču i želite da je podelite sa nama, pošaljite nam putem mejla [email protected]

Pročitajte i

Struja, monter, foto: Svrljiške novine

Desetak sela bez struje u Svrljigu

Na teritoriji svrljiške opštine desetak sela i zaseoka ostao je bez struje zbog problema koji se desio na dalekovodu nedaleko od Lukova.  Bez struje su

Poseta porodici Ranđelović iz Vlahova

Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković danas je sa svojim saradnicima posetio porodicu Ranđelović koja živi u Vlahovu kako bi sa njima razgovarao o problemima u

Blokiran put, foto: Svrljiške novine

Blokiran put do Lukova i Vlahova

Blokiran put – Ledena kiša koja je padala tokom cele noći i sneg koji je provejavao naneli su veliku štetu na teritoriji svrljiške opštine, pogotovu

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *