Razbežale se
Broj pregleda

Najezda zmija u Vlahovu (FOTO)

Nakon čišćenja seoskog groblja sve zmije razbežale su se po selu, pojedine su pokušale da uđu i u domove meštana Vlahova.

Ubijena zmija ispred ulaznih vrata, foto: M. M.
Ubijena zmija ispred ulaznih vrata, foto: M. M.

Groblje je detaljno preuređeno i očišćeno, ali zvuci trimera su  najverovatnije rasterali zmije koje su ga nastanile u prethodnom periodu.

Nadležne službe koje se bave dezinsekcijom i drugim tretiranjima za naš portal kažu da je u poslednjih desetak dana najveći broj poziva stigao iz Vlahova i svi se uglavnom žale na pojavu zmija.

Meštani sela su u strahu, pojavile su se zmije u nekoliko dvorišta, a ima ih i po ulicama.

Smuk koji je krenuo da uđe u kuću, foto: M.M.
Smuk koji je krenuo da uđe u kuću, foto: M.M.

Među zmijama najviše ima smukova, pa meštani izbegavaju da ih ubijaju, osim kad su ugroženi.


ZMIJA SMUK

Smuk naseljava svetle belogorične šume, ali preferira suvlja staništa, kao što su steene, gomile kamenja ili ruševine. Naseljava i livade sa grmljem i viokom travom. Smuk je dobar penjač i može se često videti kako se penje po drveću, a pliva samo ako mora. Leti se sunča, ali izbegava velike temperature. Većinom se u septembru krije zbog zimskog mirovanja. Ima blagu narav, ali često ujeda kad se oseti ugroženim, pri čemu ispušta sadržaj kloakalne žlijezde.

Mlade jedinke se hrane gušterima, dok se odrasli najviše hrane miševima i drugim sitnim glodarima koje po letnjim vrućinama love svaki treći dan. Povremeno se hrane i krticama, žabama, mladim pticama, voluharicama a nekad i vevericama. Plen ubija stezanjem, a guta ga od glave.


Viđamo razne zmije, ranije su bile u stenama iznad sela, ali izgleda kako ponestaje ljudi zmije se spuštaju u selo, kaže meštanin Vlahova J.K.

U mnogim domovima izvršeno je tretiranje od ovih gmizavaca koje bi u narednim danima moglo da da znatno povoljnije rezultate.

Ukoliko i vi imate neku sličnu priču i želite da je podelite sa nama, pošaljite nam putem mejla [email protected]

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *