Search
Close this search box.
Piše ,,Domaćinska kuća''
Broj pregleda

Podrška oštećenim poljoprivrednicima

Podeli sa prijateljima:

Pomoć iz državnog paketa mera za otklanjanje posledica pandemije COVID-19 predvidjena je i za oko 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstva, ali još nije precizirana vrsta i način podrške, rekao je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović.

pomoc poljoprivrednicima

On je za agenciju Beta rekao da još nije završen plan mera, jer je struktura gazdinstava složena i treba napraviti razliku u vrsti pomoći izmedju poljoprivrednika koji nisu ili su uključeni u kooperacije, a na kraju sve zavisi od područja gde je ta poljoprivredna delatnost.

„Među mogućim merama su pomoć u sadnom materijalu, olakšicama za nabavku goriva, delom u odlaganju i otpisu obaveza“, rekao je Jovanović.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je za agenciju Beta da se poljoprivredna proizvodnja odvija u otežanim uslovima, ali da još nisu vidljive moguće posledice pandemije po plasman i naplatu robe.

„Očekujemo pomoć iz Vladinog paketa mera za otklanjanje posledica pandemije i svakako bi nam dosta značilo odlaganje kreditnih obaveza“, rekao je Jakšić.

Dodao je da su skoro svi poljoprivrednici zaduženi, i da su iz „opšteg“ državnog paketa dobili pomoć kroz odlaganje kredita na tri meseca, ali da kao registrovani poljoprivrednici koji plaćaju sve poreze i doprinose, očekuju i dodatnu pomoć, namenjenu isključivo toj grani privrede.

„Trebalo bi nastaviti s nekom vrstom subvencija, ali tako da se ne dodeljuju kao do sada svima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, a nasledjenu zemlju izdaju u zakup i sede na trećem spratu solitera“, rekao je Jakšić.

Dodao je da se od ukupno 450.000 registrovanih gazdinstava poljoprivredom aktivno bavi oko 120.000 do 150.000. „Ako se pomoć usmeri preko subvencija svim registrovanim gazdinstva, to će biti bacanje para“, rekao je Jakšić.

Ocenio je da što pre treba nastaviti sa konkursima iz predpristupnog IPARD programa EU za razvoj poljoprivrede.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast!

VEST GODINE: ODOBRENO DVA MILIONA DOLARA SVRLJIGU

Sportski dani

Uspešno završen turnir u Crnoljevici

Lokalni izbori 2024

Narodna poslanica i potpredsednica GO SNS Nevena Đurić u poseti šestočlanoj porodici

Politika

Razrešena pomoćnica predsednika opštine Svrljig

Sport

Igrači 2014. Škole fudbala “Aca Menta” Svrljig prvaci Fair play B lige Niš

Sportske vesti

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga od Jedinstva

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano